Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Състав на Варненския апелативен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража, за българин, осъден за грабеж в Германия. Преди няколко дни Ивайло Стефанов бе оставен в ареста от Варненския окръжен съд на основание Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в германския град Потсдам.

Българинът е бил осъден на 2 години и 4 месеца затвор за грабеж от игрална зала, извършен в съучастие с друго лице и за противозаконно отнемане на автомобил. Стефанов дори е присъствал на делото, водено спрямо него в Германия, ефективната присъда е влязла в сила на 16 ноември 2017 година, но през това време той изчезнал.

Апелативният съд във Варна остави без уважение жалбата на Ивайло срещу първоначалното му задържане. И въззивният съд намира, че компетентните власти на Германия са изпратили всички документи, които ЗЕЕЗА изисква. Въпреки изразеното доброволно съгласие да изтърпи присъдата си в немски затвор, съдът уточни на задържаното лице, че тази декларация той може да направи пред Окръжен съд – Варна. Тогава първата съдебна инстанция ще разгледа по същество искането на немските власти за предаването на българина в Република Германия.