Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Михаил Стоянов е убит дни преди да положи последния си изпит по медицина.
Михаил Стоянов е убит дни преди да положи последния си изпит по медицина.

Александър Георгиев и Радослав Кирчев получиха ниски присъди, защото делото се точи 10 г.

На 30 септември 2008 г. към 19,30 ч 26-годишният Михаил Стоянов, който се готви за последния изпит преди дипломирането си като лекар, казва на майка си, че ще излезе за малко. Преди това тя го моли да ѝ измери кръвното. Той не успява да намери апарата, усеща, че пулсът ѝ е ускорен и, ѝ дава хапче. Обещава, че като се прибере, ще открие машинката за кръвно. Михаил обаче повече никога не се връща в дома им в столичния кв. “Младост 3”.

След 10 години протакане подсъдимите за убийството му - Александър Георгиев-Джи и Радослав Кирчев-Рацата са в затвора, след като Върховният касационне съд (ВКС) ги осъди на 10 и 4 години и половина затвор. Причината за ниските наказания е голямата продължителност на разследването и делото. 

Майка му Христина Стоянова пази неговите записки и учебници от следването му по медицина.
Майка му Христина Стоянова пази неговите записки и учебници от следването му по медицина.

Абсолвентът по медицина се среща за първи и последен път с тогава 18-годишния Александър, Радослав (17 г.) и техния авер Александър Стоев край алея “Яворов” в Борисовата градина око 20 ч. Трите момчета са част от

наказателна

бригада, която

“чистела” парка

от гейове

Джи и Рацата се събират често в компания със свои връстници от 119-о СОУ в увеселителния парк “Коколандия”. По време на сбирките между младежите се ражда идеята да “ритат” всеки, заприличал им на гей. Три съдебни инстанции казват, че само момчетата знаят какви са критериите им, че мъж, разхождащ се в парка, е гей.

Недалеч от Александър, Радослав и аверът им са и други двама от бандата, които дебнели, ако “хомосексуалист” реши да избяга. Александър първи посяга на Михаил, за да докаже мъжествеността пред останалите. Забива юмрук в лицето му, при което студентът се свлича на земята. 26-годишният мъж се изправя и пробва да избяга. Радослав обаче го хваща през врата с едната си ръка между мишниците и го събаря. 

Убийците Радослав Кирчев и Александър Георгиев, заснети през 2010 г. в Софийския градски съд.
Убийците Радослав Кирчев и Александър Георгиев, заснети през 2010 г. в Софийския градски съд.

Чува се страшен

звук на

изпращяване

След това тримата се нахвърълят върху Михаил с ръце и крака. Един от тях го хваща с ръка за шията и започва да го души, при което се счупва подезичната кост на студента. Той вие от болка. За финал момчетата го натискат с колена и ръце по гърба и главата. Устата и ноздрите на Михаил са притиснати към земята. На втората минута той изпада в безсъзнание. Издъхнал е в нечовешки страдания за 5-10 минути от задушаване (механична асфикция).

Александър пребърква джобовете му и взема мобилния му телефон “Нокиа 6151”. Отмъква и портмонето му, което по-късно изхвърля в парка. Ползва телефона от ноември 2008 до май 2009 г., когато на абитуриентския бал му го крадат.

Трупът на 26-годишния Михаил е открит сутринта от неизвестен минувач.

2 г. полицаите

търсят кой е

убиецът

на студента.

След мелето в парка Радослав се хвали, че заедно с Александър налагали момче. Той дори разказва пред свидетел как вратът на Михаил “изщракал”. Александър също проговаря - първо пита свой приятел какво ще стане, ако е убил някого или е съучастник в убийство.

Престъплението е разкрито заради открадната “Нокиа”. Разпити на свидетели и проверки на местата, където е ползван, телефонът разобличават убийците. Александър дори навива своя приятел Цветомир Георгиев да лъже в полицията за телефона. Накарал го да каже, че нокията е негова и че е купил апарата от друг. “Те няма да намерят твоето ДНК по трупа, спокойно. Ще намерят на някой педал”, уверява го Александър. Една от срещите между двамата е записана със СРС. Въпреки това Цветомир не се поддава. 

Три съдебни инстанции признават за виновни Александър Георгиев и Радослав Кирчев. Третият - Александър Стоев, е свидетел по делото. От него прокуратурата не търси отговорност. На 21 юни т.г. ВКС сложи точка на делото, намалявайки присъдите на убийците. Наказанието на Александър е орязано от 15 на 10 г., а на Радослав от 6 на четири години и половина. И двамата вече са в затвор. Върховните съдии Капка Костова, Даниела Атанасова и Красимира Медарова казват, че присъдите им трябва да бъдат намалени заради “многото на брой смекчаващи обстоятелства”. Едното от тях е

младата им

възраст

Александър е бил на 18 г. и 6 месеца по време на престъплението. “Това е началото на пълнолетието и то се характеризира с незрялост”, пише в мотивите си ВКС. А Радослав нямал навършени 18 г.

Според съдиите делото е приключило в неразумни срокове, но не по вина на Александър и Радослав. 5 г. след убийството случаят влезе в съда.

И трите съдебни инстанции казват, че убийството е извършено от омраза. “Действията на подсъдимите са изразявали омразата към хомосексуалните, т.е. действали са по хомофобски подбуди, а не по хулигански”, обяви съдът.

Бил ли е гей Михаил? “От показанията на приятели и състуденти на пострадалия

не беше

установено той

да е имал

хомосексуална

полова

ориентация,

писа в мотивите си първоинстанционният съд. Той отхвърля версията на защитата, че младият мъж е бил удушен при секс с партньор от същия пол. Защитниците визираха приятеля на Михаил Явор Борисов, с когото били през лятото на море и нощували в една стая. В началото на разследването криминалисти посочиха Явор за убиец, но няколко месеца по-късно делото срещу него беше прекратено.

“Не ми иска да им пожелая да преживеят това, което преживях. Детето израсна заедно с мен. Завършващ лекар. Михаил щеше да помага на хората. Той щеше не да убива, а да лекува”, изплака пред “24 часа” майка му Христина Стоянова. След смъртта на Михаил тя получила диабет, прекарала и лек инсулт.

В нейните очи присъдите са несправедливи. “А чакането беше 10 г. Обижда ме, че

животът на моя

син е приравнен

с живота на

едно животно

На убийците му дадоха общо 14 г. Едно куче живее 15 г.”, разплака се Христина.

Пред съда Александър твърди, че е невинен и през живота си правил градивни неща за себе си и за хората около него. Радослав казва, че съжалява за случилото се, но не е участвал в убийството.

През годините, когато се засичала с подсъдимите в съдебните зали, Христина не видяла човешко отношение от тях. “Например за бащата на Александър, който му е и адвокат, синът е герой. Те никога не си наведоха главите. Предполагам, че сега убийците на сина ми ще излязат бързо от затвора”, казва Христина.

Жената си спомня думите на лекар в съда. Той казал, че органите на Михаил били толкова здрави, че 26-годишният мъж е могъл да живее до 85 г.