Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Варненският апелативен съд отмени оправдателната присъда на лекар УНГ, причинил по непредпазливост смъртта на 23-годишна пациентка.

6 години и половина след смъртта на 23-годишната Дарина, настъпила след операция на сливици в частната клиника, Варненският апелативен съд отмени оправдателната присъда на окръжните магистрати и присъди на д-р Димитър Габровски, лекар "Уши, нос, гърло", година и половина лишаване от свобода, чието изтърпяване отложи с три годишен изпитателен срок. Със съдебния акт Апелативният съд във Варна лишава лекаря от правото да упражнява лекарска професия за срок от 2 години.

Втората съдебна инстанция призна вината на лекуващия лекар затова, че през януари 2012 година причинил по непредпазливост смъртта на Дарина Г., като "не е осъществил следоперативен контрол и наблюдение на локалния и общия статус, жизнените показатели и лабораторните изследвания, неправилно е използвал кръвоспиращ медикамент, не е реагирал адекватно на съобщените му данни за състоянието на пациентката и е прехвърлил грижите за нея на други лица, като е давал нареждания и консултации по телефона. Лекарят не предприел реанимационни действия в нарушение на задълженията си по Закона за здравето и медицинските стандарти за ушно-носно-гърлени болести и правилата за добра медицинска практика", съобщиха от пресцентъра на апелативния съд. В своя съдебен акт магистратите прецениха, "че добрата клинична практика и здравни грижи включват адекватна преценка на състоянието на пациента въз основа на историята на заболяването, бързи и точни действия, когато състоянието на пациента изисква това".

Трагедията с младата жена се разигра в рамките на два дни през януари 2012 г. 23-годишната Дарина постъпва за планова операция на сливиците в частната клиника. Операцията била извършена от опитния лекар УНГ д-р Габровски. На следващата сутрин младата жена се почувствал зле, започнала да повръща кръв, за което била уведомената дежурната медицинска сестра. Медиците установили, че около оперативната рана има съсирек. По телефона лекуващият й лекар назначил вливане на банка глюкоза с кръвоспиращи средства и преместване в друга болница, но час по-късно Дарина колабирала при опит да бъде преместена. Хирургът пристигнал в частната клиника и се опитал заедно с екип да спрат кръвотечението. Въпреки тези усилия състоянието на пациентката се влошило и се наложило да бъде извикан реанимационен екип. Близо два часа продължила битката за живота на Дарина, но тя починала.