Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Замениха оправдателната присъда на бездомник с доживотен затвор

46-годишен бездомник, който беше оправдан от Варненския окръжен съд за убийството на свой събрат, получи доживотна присъда от апелативните магистрати в морската столица.

Второинстанционният съд отмени изцяло оправдателната част на присъдата на 46-годишния Валери М. за умишленото убийство на скитник, извършено в съучастие с Димитър Д. На първа инстанция 58-годишния Димитър получи 19 години затвор за умишленото убийство на 63-годишния бездомник Иван, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. Валери бе признат за виновен само за лека телесна повреда, въпреки че е действал по време на престъплението при условията на опасен рецидив, след изтърпяване на двегодишна ефективна присъда за друго престъпление.

Трагедията се разигра в изоставен строеж във Варна, където група бездомници буквално се нанесла да живее. Роденият в русенско село Димитър пристигнал във Варна през 2013 год. Изкарвал прехраната си чрез просия пред катедралния храм и спял в подлеза. 46-годишният Валери дошъл във Варна през 2016 год. от Австрия, където работел. Запознали с 63-годишния Иван чрез друг скитник, който нощувал при него през зимата в изоставен строеж, близо до гарата във Варна. Иван прибрал в изоставения строеж и останалите бездомници.

В периода от 6 януари до 12 януари 2017 г. четиримата мъже излезли сутринта от убежището си в строежа и всеки тръгнал да върши работата си – едни по казаните за смет, други – по пазара при търговците. След като пил, Иван се почувствал зле и се върнал да си почива в строежа. Останалите трима се прибрали по-късно. Избухнал спор за пари, които Валери смятал, че му дължи Иван. Разправията тръгнала и заради разхвърляните вещи из помещението. Тогава Валери и Димитър, който ходел с бастун, се нахвърлили върху лежащия на дюшек на земята мъж. Нанасяли удари по тялото и главата на Иван. От ударите бастунът на Димитър се счупил.

Следващите пет-шест дни ден тримата продължили с обичайните за скитническия им живот занимания. Трупът на 63-годишния Иван бил увит в юрган, завързан със сезал и хвърлен през отвор в плочата на долното ниво на строежа, пълно с вода. Изчезването на възрастния човек направило впечатление на търговците от пазара, на които той помагал срещу дребни суми.

На 12 януари 2017 г. полицейски служители извършили рутинна проверка на обитаваното от скитниците помещение. Така било установено, че Валери е обявен за издирване в Австрия. Той бил задържан и отведен в Първо РУ на МВР. Същите полицейски служители проверили изоставения строеж и на 5 януари. Тогава видели, че там нощувал и Иван, който сега липсвал. На 20 януари 2017 г. Димитър не издържал да пази повече тайната за убийството, отишъл в полицията и разказал за станалото. Тялото на убития Иван било извадено с водолаз от наводненото подземно ниво на изоставения строеж.

Коментара ()

Вашият коментар