Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Турция манипулациите в социалните медии не свършиха работа на чуждите разузнавателни централи. Интересен факт, който тепърва ще се анализира.

Изборите в Турция бяха проведени при спазване на закона, същото се отнася и за предизборната кампания. Размирици имаше (на ниво симпатизанти, имаше убит от управляващата партия преди две седмици, имаше и от опозицията вчера).

Това, че българските коментатори и журналисти ползваха готови текстове на чужди медии и опорни точки за възхода на Индже и падението на Ердоган си е техен личен проблем. Нищо, поне се разходиха до Босфора за пряко включване и да прочетат нещо от листчетата, да видят гледката. Истанбул е красив рано сутрин.

И все пак, "специалистите" по Турция да си скъсат дипломите, да се извинят за грешните анализи или да се предадат в прокуратурата и да кажат, чии чужди разузнавания обслужват.

Въобще, за обикновения трудещ се човек изненади нямаше, турците избраха сигурност и развитие. Гледах коментари на няколко клети наши изселника, които казаха нещо от типа: "искаме да се върне парламента, не искаме еднолична власт". Това е чудесно, само че референдумът и промените в Конституцията бяха на друг етап, по-голямата част от турците избраха страната им да върви по пътя на Франция, САЩ и Русия, като форма на управление.

Белите турци, отново са недоволни (Но според тях черните турци могат да са само чистачи в къщите им, това за незнаещите). В Турция продължава огромного разделение на хората на бели и черни. Има бездна. И тя не е създадена от действащия президент, трябва да се признае от дистанцията на историята, че той се опитва да я преодолее. Едва ли някога ще успее.

Няколко дни ще има хекимянчене и хленчене по медиите от същите тези журналисти и коменататори, които пренесоха балона за тежък погром на Ердоган. Сега ще обясняват, че той е халиф, султан (нещо което спестяват на Макрон и Тръмп, при все че конституциите са същите).

И това ще мине, Турция ще продължи напред. Тя е амбициозна държава и не може да бъде управлявана през фейсбук или от всеки.

Ние да му мислим, да не скочим от трън на глог след време.

* А, относно опорната точка за "ислямизиране". Който познава Турция, знае че избори там не се печелят с религиозна реторика. Ердоган от края на 90-те не ползва религията в изборите. Съображенията са много - търпял е загуби по тази линия, а също и знае, че Конституционният съд и военните винаги могат да се намесят, ако видят заплаха за светската държава.

Честито на победителите, победените - на другите избори, успех.