Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Учени: Всички да помогнат да разработим нов език, разбираем и за тях

Интелектът на цялото човечество трябва да бъде включен в проекта за разработката на универсален език, разбираем и за извънземните.

Според лингвиста в "Боулинг грийн" Шери Уелс-Йенсен работата на лингвисти, математици и учени няма да е достатъчна. Той е негови колеги са се обединили в организацията METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence), за да подготвят човечеството за предстоящия контакт.

Пред Space.com. той твърди, че с колегите му ще имат нужда от всички, за да генерират множество значения за всяко послание, което получаваме от извънземните.

Причината за безпокойството на учените е един експеримент, който бе извършен наскоро.

По линия на проекта Йенсен представи на студенти няколко пъзела на Lincos -това е изкуствено създаден език, за да бъде разбран от извънземни с интелект.

Фокус-групата се справяла отлично до момента, в който се използвали основни математически функции. Когато те се усложнили започнали всякакви тълкувания. Примерно когато им показали формулата за обиколката на кръг и кодираното число Пи, започнали най-различни хипотези. Някои смятали, че кръгът означава светът, други че е безкрайност, трети свързали това със затвор.

От тази гледна точка учените смятат, че ще е много трудно за човечеството да декодират послания, създадени от същества от друга планета. Почти сигурно е, че те няма да имат никакво понятие за нашата културна и еволюционна история, за нашата цивилизация. Вероятно нямат да разполагат с нашите сетива и няма да възприемат заобикалящия ни свят както ние.

Затова учените от METI предлагат проектът им да се разшири, за да може да се използва колективната мъдрост и знания на цялото човечество. Целта е да се съгласуват да се идентифицират и съгласуват правилните отговори, които да излъчваме към извънземните.

Мечтата на екипа е да се уточнят няколко основни елементи на езика, които да са универсални за целия космос.

Според един от най-популярните лингвисти Ноам Чомски, ако един марсианец се озове на земята, ще си помисли, че всички използват различни диалекти на един и същи език. "Причината е в общата структура", обясни президентът на МETI Дъг Уокох. След което допълни: "Въпросът е, ако извънземните имат език, дали той ще е подобен на нашия?"

Едно от перспективните направления е да се ползват елементи от доста сложните езици на китовете.