Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дилемата на принцеса Кристина е дали децата им да ходят на свиждане при баща си

Зетят на краля на Испания Фелипе VI и бивш национал по хандбал Иняки Урдангарин влезе в килия в женски затвор. След като този месец и Върховният съд го призна за виновен, че е присвоил няколко милиона евро държавни средства чрез фондацията си, той трябва да изкара зад решетките 5 години и 10 месеца от живота си.

Урдангарин бе осъден за "разхищение, длъжностно престъпление, мошеничество, данъчни престъпления и използване на връзки", но бе оправдан по обвинението за подправянето на документи.

Съпругът на принцеса Кристина имаше възможност според закона да избере мястото за излежаване на присъдата си от 82 затвора. Той предпочете женския затвор “Бриева” на 100 км от Мадрид, в който има отделен блок за мъже затворници. Пак там е лежал и бившият шеф на испанската Гражданска гвардия Луис Ролдан, осъден на 28 години за корупция в края на 90-те години. В мъжкия блок на комплекса “Бриева” има пет килии, собствен вътрешен двор, столова и помещение за посетители.

В женския затвор излежават присъди 200 затворнички, а мъжкият е почти празен. Урдангарин ще стои най-малко пет дни в блока на пристигащите, докато управата реши дали мястото е подходящо за него да излежи присъдата си.

Зетят на краля ще има право да приема посетители два пъти седмично и да се обажда по телефона 10 пъти по пет минути през седмицата. Той ще може да говори със съпругата си по час и половина през уикенда и да се вижда лице в лице до два часа веднъж месечно с до четирима роднини, включително с жена си.

Може да пише колкото си иска писма. На Урдангарин няма да му бъде разрешен никакъв отпуск, докато не изпълни поне една четвърт от присъдата си, или 17 месеца. След това може да получи "трета степен", което ще му позволи да прекарва в затвора само нощи или събота и неделя.

50-годишният Иняки Урдангарин, бивш херцог на Палма де Майорка, се призна за виновен по делото за мошеническа схема за избягване на данъци.

В миналото професионален хандбалист, участвал повече от 170 пъти в международни състезания в националния отбор на страната, в продължение на години той ръководи заедно с бившия си бизнес партньор и съучредител Диего Торес неправителствената организация Институт Noos, регистрирана за подпомагане на спорта в страната.

Докато Урдангарин е шеф на неправителствената организация, тя е използвана като посредник за сключването на договори за услуги на силно завишени цени с властите на Балеарските острови и Валенсия. Урдангарин е получавал хонорари за мероприятия, които не са се провеждали, и е извършвал данъчни измами. Според испанските медии са били отклонени 6 млн. евро, дадени от регионалните правителства за организиране на спортни събития.

Присвоените средства са били прехвърляни към стартиращи търговски компании, като от тази схема са се възползвали малък кръг лица. Иняки Урдангарин е махнат от директорското място на фондацията през 2006 г. Според адвоката на семейството Марио Паскуал Вивес клиентът му е "загрижен, натъжен и по-скоро възмутен от това, което излиза в медиите".

Разследването по наказателното дело срещу Урдангарин и принцеса Кристина се води от 2008 г. На 11 януари 2016 г. в Испания започна историческият съдебен процес с 18 подсъдими, между които съпругата на Иняки Урдангарин – Кристина, както и 300 свидетели. Съдебният процес и продължителното разследване се превърнаха в тест за това дали богатите и могъщите в Испания са подвластни на закона.

Организацията "Чисти ръце" в лицето на адвоката Вирхиния Лопес Негрете настояваше за 8 г. затвор за принцесата и 26,5 години плюс глоба за мъжа й. Обвиняваха ги в престъпления срещу държавната хазна, извършени през 2007 и 2008 г. чрез фирмата Aizoon, на която двамата са съсобственици. Фондацията Noos е прехвърляла на Aizoon големи суми пари, получени от администрациите на Балеарските острови, Валенсия и Мадрид за спортни събития.

Кристина заяви пред съда, че всички решения в компанията са били вземани от съпруга й след консултация с данъчен съветник. На 15 април 2015 г. шефът на "Чисти ръце" Мигел Бернад бе задържан при разследване за изнудване на обвинени по ключови съдебни дела. По данни на испански медии за сваляне на обвиненията от принцеса Кристина

“Чисти ръце” са искали от 3 до 20 млн. евро. Това развитие изглежда също повлия на хода на делото. Съдът в Палма де Майорка реши да снеме обвиненията от Кристина за съучастие в корупционните практики на съпруга й и тя бе оправдана. Според последното решение на Върховния съд принцесата трябва да заплати само глоба от 136 950 евро за това, че харчила откраднатите от съпруга й средства.

Самият Иняки Урдангарин първоначално бе осъден на 6 години и 3 месеца, по-късно намалени, и глоба от 512 000 евро. Обвинението настояваше за 19 години затвор. Сред осъдените за присвояването на средства от фондовете на института Noos освен Урдангарин са и неговият бизнес партньор Диего Торес и бившият регионален президент на Балеария Хауме Матас. Матас. Торес заяви, че ще подаде молба за официално помилване и влизането му в затвора ще бъде отложено, докато не се получи решение за това.

Скандалът нанесе голям удар срещу престижа на испанската корона и ускори абдикацията на Хуан Карлос I и предаването на престола на сина му през 2014 г. Крал Фелипе VI забрани на сестра си и съпруга й участия в официални церемонии и лиши нея и съпруга и от титлите херцог и херцогиня на Палма де Майорка през 2015 г.

Принцесата помоли да бъде преместена в швейцарския клон на културната и социална фондация на банката Caixa, където е работила повече от 20 години, за да задържи децата си извън светлините на прожекторите. Тя пътува до Испания всяка седмица.

Дилемата на принцесата сега е, че не иска децата й да посещават затвора, най-вече поради вероятното медийно внимание, но не иска и да ги лиши от баща си, както и него от възможността да ги вижда. Източници, близки до най-малката сестра на краля, казват, според www.thinkspain.com, че тя е "разстроена", но "демонстрира същата сила", както през последните седем и половина години от процеса. След решението на съда тя рухнала.

Кристина е получила помощ, за да се справи с "моментите на тъга и гняв", но в никакъв случай не страда от депресия, пишат медиите.

Още четете: 

Перуки долу пред добрия мениджмънт във футболния съюз на Хърватия

Живков в Белград: Дори 50 пъти да ме обесят, няма да се откажа от историята на България