Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бивш кмет на Ловеч ще отговаря пред съда за безстопанственост, съобщиха от Окръжната прокуратура. Разследването срещу Минчо Казанджиев и още двама служители е приключило с внасяне на обвинителен акт в Специализирания наказателен съд.

Управител на фирма, спечелила обществена поръчка за доставка на атракционно влакче за общината, ще отговаря за документно престъпление, ръководител на проект - за безстопанственост и документно престъпление.

При разследването прокуратурата установила, че Община Ловеч, представлявана от кмета, кандидатствала по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството по Оперативна програма "Регионално развитие". Проектът бил на стойност 4 358 180 лева, като една от дейностите по него била закупуване на атракционно влакче за 360 000 лева.

От фирмата, спечелила обществената поръчка, доставили влакче с преправени документи, тъй като то не отговаряло на техническите параметри и характеристики. Без тестове бил подписан примно-предавател прокол, а от ръководителят на проекта било посочено, че оборудването е прието без забележки.

Бившият управник е обвинен за това, че в качеството му на длъжностно лице не положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество, като извършил фактическото приемане на атракционно влакче и не е съставил и подписал констативен протокол. От това последвали щети за общината от 210 034 лева, представляващи разликата между реално заплатената и пазарната стойност на влакчето.

Обвинението срещу управителя на фирмата е за съзнателно ползване на преправени официални документи, с цел да бъдат използвани пред Комисия за разглеждане, оценка и класиране на получените оферти в открита процедура за възлагане на обществена поръчка.

Ръководителят на проект, който приел влакчето без да е извършил фактическа проверка за съответствие с оферираните параметри, също ще отговаря за нехайсвото си пред съда.