Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Общинската съветничка Йовка Тодорова Снимка: Авторката
Общинската съветничка Йовка Тодорова Снимка: Авторката

Съдът реши да остави за постоянно в ареста общинската съветничка Йовка Тодорова, след изтичането на 72 часа от задържането й в петък, когато църквата отбелязва Видовден. Тодорова пристигна в съдебната зала видимо спокойна - поведението й бе овладяно, независимо от белезниците на китките й. Във вторник вечерта тя бе привлечена като обвиняема за длъжностно престъпление и злоупотреба със средства по програми на Бюрото по труда в Ловеч, където работела.

Адвокат Стефан Гецов изтъкна, че няма категорични доказателства за вината на подзащитната му и настоя за по-лека мярка "подписка" или "домашен арест". Магистратите не проявиха снизходителност, независимо от чистото минало на обвиняемата и че няма опасност да се укрие, или да повлие на свидетели. Пренебрегна и желанието и: "Искам да съм до децата си", единственото, което каза пред съда.

Решението може да бъде обжалвано пред Великотърновския апелативен съд в тридневен срок. "Това е политическа поръчка - ще обжалваме", категоричен бе адвокат Гецов.

Като експерт в Бюрото Йовка Тодорова ръководела отдел, отговарящ за програмите, по които се провеждат шофьорски курсове на безработни. Изготвяла списъците, в които фиктивно се водели "мъртви" души, или пък реално проведените учебни часове били по-малко. Неизпълнението на служебните й задължения се изразявало и в извършване на рекламна дейност, чрез насочване на кандидати за обучение към конкретна фирма. В резултат на тази й дейност, фирма "Петър Спасов", получила ваучери за 117 300 лева.