Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

„Престъплението е разкрито, за нас няма повече неясноти по случая“, обяви прокуратурата в Мьонхен-Гладбах на специална пресконференция вчера. Тя разследва убийството на 15-годишната Юлия, прободена с нож от бившия си приятел, който има български паспорт. Матю Костов бил много ревнив, според свидетелствата на негови приятели. Бил гадже с румънката Юлия от две години, но преди две седмици тя го зарязала и пред тях той заявил: „Ако е заради друг, ще я убия“.

Издебнал момичето на връщане от училище и я промушил с кухненски нож с 15-сантиметрово острие. 6 прободни рани й нанесъл, 4 от тях били смъртоносни. Юлия паднала обляна в кръв и викала за помощ, няколко клошари, които били наблизо я чули и веднага извикали линейка. Тя обаче починала от раните си в болницата. Семейството й ще я погребе в родното й място - градче край Букурещ. Те са наели автобус, с който ще откарат тленните й останки. Бащата на загиналата й купил бяла рокля, за да я погребе по техните обичаи. Фамилията на Юлияна, която всички наричали Юлия, живее от социални помощи. В интернет хора от Фирзен събират дарения за погребението.

Матю Костов живеел от 10 години в Германия с майка си и брат си. Родителите му са разделени. 17-годишният младеж не ходел вече на училище, но и не работел. Бил познат на полицията заради множество нарушения на закона – шофиране без книжка, кражби, побоища, търговия с наркотици. Заради дрогата го зарязала и Юлиана. У нея полицията открила брошура за консултации при проблеми с наркотиците.

Ден след убийството Матю Костов се предал сам на полицията, но още мълчи. Има издадена заповед за задържането му под постоянен арест. По дрехите му имало кръв от Юлиана.

В четвъртък в 17 часа над 100 души от Фирзен ще участват в мълчалив траурен поход в нейна памет. Организаторите не познават семейството, но казват, че походът не е политически мотивиран.

Прокуратурата призова да се спре с расистките призиви в интернет, които убийството предизвика.