Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Край на шумните скандали, след като реферите вече ще могат да видят отново спорната ситуация на екран и да променят решението си

След това световно футболът просто няма да бъде същият. Грандиозните скандали с рефери, като онзи на "Реал" (Мадрид) - "Ювентус" ще останат в миналото. Футболният свят ще остави всичко в ръцете на високите технологии. А при тях няма скрито-покрито, няма го субективното мнение и тънкото подпиране.

В Русия за първи път в историята на световните първенства съдиите ще имат технологична подкрепа при решаването на най-заплетените ситуации. С благословията на ФИФА в спорните ситуации ще бъде ползвана помощта на системата Video Assistant Referee (VAR). Най-простичко казано, в напрегнат момент съдията ще показва с ръце, че отива да види отново спорната ситуация на видеоекрана, за да прецени дали трябва да промени решението си.

Важно е да се знае, че системата ще бъде ползвана само в четири случая. Реферът може да признава или отменя гол, като се допита имало ли е нарушение в атака или засада. Ще се разглеждат положенията за дузпа, което със сигурност щеше да помогне много във вече споменатия инфарктен мач на "Юве" с "Белия балет" и на Буфон нямаше да му се налага да бие затвратници на рефера.

Другите две опции на VAR са да помага в случай на директен червен картон и ако съдията сбърка футболиста, на който е трябвало да покаже жълт или червен картон.

33 камери ще следят всяка точка от терена и на практика няма да изпуснат нито секунда от случващото се по време на мача. Интересното е, че реферът ще има връзка със стаята, в която спорните положения ще бъдат разглеждани и от специално обучен екип на Video Assistant Referee.

Съдията сам може да поиска да види отново конфликтния момент, но може и да получи сигнал от централата, че нещо не е наред и трябва да погледне монитора.

Важно е да се знае, че новата система не може да взима решения и решаваща е преценката на съдията.

Иначе VAR ще разполага с възможно най-модерните джаджи, които на секундата ще обработват огромния обем информация и ще я предоставят на тепсия на съдиите.

Остава въпросът доколко са подготвени всички рефери, които отиват на световното, да се възползват от новия си помощник и дали скандалите наистина ще стихнат, след като спорната ситуация се разгледа втори път и на забавен каданс.