Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Общинската съветничка от Ловеч Йовка Тодорова е задържана за 72 часа във вторник късно вечерта, съобщиха от Окръжна прокуратура-Ловеч. Привлечена е като обвиняема за злоупотреба със средства по програми на Бюрото по труда в Ловеч, където тя работи. Става дума за сума от около 120 хил. лева.

В Окръжна прокуратура-Ловеч е образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление, затова, че Тодорова не е изпълнила служебните си задължения по предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Агенцията по заетостта, с цел да набави за другиго имотна облага и от това са настъпили значителни вредни последици в размер на 117 300 лв. за Агенцията по заетостта, уточниха от прокуратурата.

Неизпълнението на служебните й задължения се изразявало в извършване на рекламна дейност, чрез насочване на кандидати за обучение към конкретна фирма, в неотразяване на констатации за извършени проверки, некоректно попълване, с необходимите реквизити, на констативни протоколи за присъствие на обучаеми лица при извършване проверки на място, неизвършване на контролни проверки, съгласно план-график. В резултат на тази дейност била получена облага за фирмата, която извършвала обучението под формата на ваучери на значителна стойност.

Във връзка с процесуално-следствените действия са проведени разпити на служители в Бюрото, които продължиха пред целия ден. ДАНС и полиция са претърсили офисите, иззета е документация, уличаваща Тодорова.

Съветничката е от групата на ГЕРБ, член е на две комисии: Постоянна комисия по общинска собственост, устройство на територията, комунални дейности, екология и транспорт и Постоянна комисия за децата, младежта, спорта и НПО.

В града упорито се говори, че е готвена да заеме шефското място, след като предишната дългогодишна директорка Мария Василева била принудена да напусне месеци преди да се пенсионира.

Йовка Тодорова е експерт, ръководи отдел, отговарящ за програмите, по които се провеждат шофьорски курсове на безработни. Според схемата за източване на средства тя водела списъците, в които фигурирали фиктивно 20-30 души. Или пък реално часовете, предвидени за обучение, били по-малко.

За длъжностно престъпление Законът предвижда наказание от 1 до 8 години лишаване от свобода.

Изпращам снимка на Йовка Тодорова в системата