Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър Красимир Вълчев
Министър Красимир Вълчев

Резултатите от матурите са по-добри по 9 от 14 предмета в сравнение с миналата година. Това обяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлов при представянето на анализа от държавните зрелостни изпити от 21-ата сесия.

Най-високи са резултатите по математика от началото на провеждането на изпитите - 70,41 точки. Нараства процентът на отличните оценки по математика, физика и астрономия, английски и немски език, което говори за повишена мотивация и добре преценен избор по предмет за втората матура, казаха още от Министерството на образованието. Според експертите много добре са сработили мерките за сигурност, защото анулираните работи за преписване са само 16, 11 пък са анулирани, защото абитуриентите са написали някакъв знак върху листовете си, което нарушава анонимността.

Няма нито един зрелостник със 100 точки и на двата изпита, миналата година имаше един. Със 100 точки от единия изпит са 215 спрямо 18 миналата година.

Форматът на матурите трябва да бъде променен от 2020 г. заради новите програми според Закона за предучилищното и училищното образование. Тогава матурите ще са на две нива. Български език и литература като първи зрелостен изпит ще държат всички. На втория изпит по предмет по избор абитуриентите трябва да се явят на някой от профилиращите предмети.  На трети изпит по желание вече могат да държат по-трудния изпит по профил или по-лесния по общообразователна подготовка.