Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бой и арестувани на "София прайд" (Снимки) Снимка: Пиер Петров

Пререкание и опит за физическа саморазправа по време на шествието срещу провеждащия се в столицата „София Прайд” завърши с два ареста.

Инцидентът стана в Борисовата градина. Две жени, запътили се към мястото на гей парада – Паметника на Съветската армия, бяха нападнати от участници в контрашествието.

Полицаите, който го охраняват, веднага реагираха и задържаха агресивните мъже.

Контрашествието протичаше в центъра на София под мотото „Да запазим децата от разврата" и се организира от движение „Национална съпротива".

Защитните на ЛГБС обществото преминаха по маршрут Цариградско шосе, завиха по "Васил Левски", оттам по ул. "Ген. Гурко", "Раковски", бул. "Княз Ал. Дондуков" и отново по бул "Левски", като се върнаха при началната си точка през Паметника на Съветската армия.

Шествито започва в 19:00 и приключи 20 минути преди 21:00. Проливен дъжд се изля малко преди началото му, но това не попречи на събралите се да танцуват с дъждобрани и чадъри.

Преди началото на шествието на сцената пред празнуващите излязоха всички 23-ма посланици, които подкрепят "София прайд", сред тях посланика на Норвегия, Нова Зеландия, Кипър, Холандия, Бразилия, Великобритания и САЩ.

Според организаторите общият брой на събралитите се на "София прайд" е около 3000 души.

В момента прайдът продължава с музика пред Паметника на Съветската армия.

И тази година имаше засилено полицейско присъствие, като организаторите на прайда бяха осигурили допълнителна охрана.