Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Четири от офертите са за изтребители F-16, което прави най-вероятно изборът на България да е именно за такъв боен самолет.
Четири от офертите са за изтребители F-16, което прави най-вероятно изборът на България да е именно за такъв боен самолет.

БСП ще подкрепи купуването на изтребители и бронирани машини за пехотата.

Това реши парламентарната група на социалистите, преди точката да бъде обсъдена от Народното събрание вчера.

Досега партията отстояваше позицията, че разходите за отбрана не трябва да се увеличават. Гласуването на решението остана за днес.

По време на дебата стана ясно, че всички парламентарни групи, без “Воля” на Веселин Марешки, която се обяви открито срещу НАТО, одобряват предложението на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов държавата да купи нов тип боен самолет. Резерви изразиха част от “Обединени патриоти” - депутатите от “Атака”, понеже те настояват да се остави отворена вратата и към руските изтребители, които щели да ни излязат по-евтино.

По време на дебата от БСП изразиха опасения, че се лобира за определен тип самолет, и по-специално за оферта за F-16. Социалистите уточниха, че си запазват правото на особено мнение, но независимо от това ще подкрепят проектите. От ДПС са твърдо “за” тях. Дори депутатите от “Атака”, които са коалиционни партньори на Каракачанов, да не преодолеят съмненията си, точката минава през пленарната зала без проблем.

Двата проекта - за изтребители и за бронирани машини, възлизат общо на 3,2 милиарда лева.