Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нацистите първи започват масови гонения и “лечение”.

В края на 50-те и началото на 60-те години група учени се опитват да излекуват хомосексуалността, използвайки метод, подобен на този в "Портокал с часовников механизъм".

На мъжете били показвани голи снимки на хора от същия пол, докато по тялото им бил пускан ток или били дрогирани до степен, в която започват да повръщат. След като жертвите не можели повече да издържат, техните мъчители започвали да им показват снимки на голи жени, а после ги изпращали на срещи с младите сестри, работещи в болницата. Не е нужно да споменаваме, че това "лечение" е било абсолютно безрезултатно и ненужно.

Болест ли е това да си гей? 

Отговор на този въпрос всъщност се търси от съвсем скоро. Преди началото на XII век да си с различна сексуална ориентация, се е толерирало, а по-късно се е превърнало в нещо напълно безразлично и за църквата, и за хората в цяла Европа. Но нещо в разбиранията на обществото се обърква, когато католиците започват малко по малко да изпитват враждебност към хората с различна сексуална ориентация. Скоро след това църквата започва да налага санкции на тези, които дръзват да не следват естествения ред на нещата и вместо да са семейство от мъж и жена, решават, че искат такова от две жени например. Някои английски колонии стигат и по-далеч. Хомосексуализмът и при двата пола се наказва със смърт.

До средата на XIX век медици и лекари се конкурират кой по-добре ще помогне на "болните" хора и спорят какво причинява хомосексуалността - биологични или психични фактори, или такива, свързани със средата на живот. И до ден днешен учените не са единодушни по въпроса, а истината е, че безброй безумни теории периодично се появяват сред обществото. Всъщност има няколко обяснения за хомосексуалността и те са много прости.

Още Зигмунд Фройд и Хавлок Елис се застъпват за психиката на хората с различна ориентация. През 1901 г. Елис пише своя труд, в който твърди, че хомосексуалността е вродена и следователно не е неморална. Той е категоричен, че не може да става и дума за болест, а много хомосексуалисти имат и изключителен принос за обществото.

Четири години по-късно Зигмунд Фройд е малко по-смел в своите трудове - той твърди, че всички човешки същества са бисексуални и стават хетеросексуални или хомосексуални в резултат на своя опит с родители и други.

Той, разбира се, се съгласява с Елис, че хомосексуалната ориентация не трябва да се разглежда като форма на патология.

Тези два труда многократно са били атакувани с контратези, които обаче не са имали никакви научни основи, на които да се опрат. Въпреки това побеждават, защото около 30-те години на XX век настъпват най-тежките времена за хората с различна сексуална ориентация

Държавите с комунистически и нацистки строй започват масови гонения срещу тях. Само в нацистка Германия между 1933 и 1945 г. около 100 000 мъже са арестувани заради нарушаване на закона срещу хомосексуалността, а от тях около 50 хил. са осъдени на затвор. Между 5000 до 15 000 мъже са изпратени в концентрационни, където неизвестен брой от тях умират.

Използвани са различни методи за лекуване - ток и различни химикали, които обаче не са имали за цел да те "поправят", а направо да те убият. Така живота си губи един от най-великите математици - Алън Тюринг, който вследствие на химическа кастрация, която по онова време се е използвала за борба с гей обществото, губи разсъдъка си и се самоубива.

Интересно е обаче, че лесбийките никога не са били докосвани с пръст от Гестапо. Според нацистите те не били заплаха за Третия райх, следоветелно нямало нужда срещу тях да се предприемат толкова жестоки мерки.

Когато излиза първият списък с психични разстройства през 1968 г., хомосексуалността е определена като психическо разстройство, но не се задържа в листата задълго. През 1973 г. асоциацията на психолозите в Америка принуждава всички членове на съвета да кажат дали наистина вярват, че хомосексуалността е болест. 5854 психиатри гласуват за премахване на хомосексуалността от списъка с психични разстройства, 3810 искат тя да остане.

Въпреки че вече не е ментална болест, различната ориентация продължава да причинява раздор сред обществото. По-късно е добавена отново в списъка под различно наименование. След поредица протести, отново след кратък период от време, тя е извадена оттам.

Днес по всичко личи, че Фройд и Елис са били напълно прави в твърденията си. Научните изледвания през последните години доказват, че теориите и на двамата са абсолютно верни. А единственият начин, по който хомосексуализмът фигурира в списъка с ментални разстройства, е, ако предизвиква несигурност или депресия у индивида. По същия начин джендъризмът е включен само ако става дума за човек, който не може да определи какъв е и това му причинява дискомфорт и тревожност.

Според първото изследване сексуалността се формира още преди децата да бъдат родени, както твърди Елис. Първият биологичен фактор е хормоналният дисбаланс в организма.

Хормоните играят важна роля в стимулирането на интензивността на сексуалността. Естрогенът обикновено се свързва с жените, а тестостеронът с мъжете.

Хората с различна ориентация вероятно имат или повече естроген, или по-малко тестостерон и обратно.

Освен това сексуалната ориентация се развива в утробата, както твърди Антъни Богаърт. Той казва, че тялото на жената може да предизвика имунна реакция върху мъжкия плод, тъй като организмът може да приеме плода като "външен" или като заплаха. Следователно се създават антитела и това може да повлияе на растежа на мозъка при мъжете. Освен това мозъчните структури на хомосексуалните мъже са подобни на хетеросексуалните жени.

Теорията на Фройд се потвърждава от друго изследване, което доказва, че на по-късен етап хомосексуалността се развива под влиянието на различни фактори на средата.