Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проститутки надуват бюстове срещу 3000 евро. 7 души дадени на спецсъда в София по дело за сексексплоатация

Пищна полугола мадама позира в предизвикателни пози на витрина в Амстердам. Мами мъжките погледи с впечатляващ бюст и хубави крака. Работи за себе си без сводник, смята сеансите за работа като всяка друга и няма нищо против да плаща данъци за това. На 2 юни, който е и международен ден на проституцията, тя празнува. Но по-встрани на ул. “Моленстеех” момичета от Източна Европа продават телата си под контрола на сводници, които са инвестирали в тях.

Пластичните

операции вече

не са “екстри”

само за богатите

светски персони и манекенките, но и за жриците на любовта. Те все по-често “лягат под ножа”, за да привличат клиентела от холандските витрини.

Новата мода сред проститутките дефилира при поредното разследване за трафик и склоняване на жени към проституция, по което подсъдими в спецсъда са 7 души. Делото на няколко пъти се препъна на старта, но се очаква да тръгне на 8 юни.

Според прокуратурата шеф на групата е Валери В., а най-доверените му хора са жена му Илияна и техен приятел.

Основни свидетелки са 5 момичета, които близо 2 г. се прехранвали като танцьорки по пилоните и като проститутки в стриптийз барове. През зимата - в София, а през лятото - в еротичен клуб на плажа в Приморско. Три са продавали телата си и в Холандия. Сред тях е Сия, която има малко дете. Докато тя е в чужбина, за него се грижи гледачка. Всеки месец майката праща пари по “Уестърн юнион”.

Сия е на 24 г. Има 3 сестри, две от тях като нея си търсят късмета по света - в Германия или по круизите с кораби. За първи път отива в Холандия през февруари 2014 г. Пробва се на витрина в Рьонинген за 15-20 дни. После заминава за Германия, където заради по-либералното законодателство са едни от най-големите и привлекателни публични домове в Европа. Сия обаче не стига до тях, а до по-скромни клубове, единият - в Хамбург. От време на време се връща в България. Зимата на 2015 г. се запознава във фейсбук с Валери, който държи заведения под наем.

След време Сия казва при разпит, че

мъжът първо ѝ

бил клиент, а

после - любовник

Един ден тя го помолила да ѝ “намери доктор за циците”. Когато пристигнала с микробус в България, вече имала записан час. Валери отишъл с нея в столична клиника за естетична хирургия и платил 3000 евро за уголемяване на гърдите. Цената била 3600 евро, но след няколко разговора докторът склонил на по-малко.

Около месец Сия остава в провинцията. С Валери се чуват няколко пъти. Според обвинението тя му казала, че повече не иска да работи като проститутка в чужбина. Но той отвърнал, че му “дължи пари и няма друг избор”.

В крайна сметка на 18 юни 2015 г. жената се връща в Холандия. Дори моли Валери да ѝ купи билет. На летището в Амстердам я посреща нисичък мъж на име Пепи и я закарва до квартирата. От България често ѝ се обаждат, за да разберат колко печели. Част от разговорите са проследени със СРС.

Сия казва, че на ден е заработвала около 100 евро, т.е. към 3000 евро на месец. Твърди, че не е карана насила да проституира и отказва специална закрила по Закона за борба с трафика на хора.

В България другите момичета изкарват между 3000 и 5000 лв. на месец. Работата върви безпроблемно до разгара на лятото на 2015 г.

40 полицаи, повечето с маски, нахлуват на 21 август в бара в Приморско. Вътре има 7 клиенти. Задържат управителката и 4 от проститутките и започват претърсване. Заведението е от 10 стаи на партера, 3 от тях - спални. На бара е открита тетрадка, в която управителките записват колко пари отчита всяко момиче на вечер. В склада са намерени 2 чанти с презервативи, а в касата на заведението - 20 000 лв.

Няколко дни по-рано Валери заминава за Турция, но в деня на спецакцията е задържан на ГКПП - Малко Търново със “Ситроен С 5” с холандска регистрация. В колата са открити 4000 евро. Предполага се, че парите са “отчетени” от Сия предния ден. Валери отрича да се занимава със сводничество. Твърди, че развива само търговия. (Виж карето.)

Някои от проститутките обаче заявяват при разпитите, че той “е шефът”. От разказите им става ясно, че са работели по 6 дни в седмицата. В бар на столичната ул. “Мария Луиза” те танцуват на пилона срещу 30 лв. на вечер. След “представлението” са длъжни да обиколят масите с клиенти и да ги питат желаят ли компания или нещо по-специално.

За час

стандартен секс

тарифата е 120 лв.,

а ако мераклията е чужденец - 150 лв. Проститутката ги носи при управителката на бара. На сутринта получава 50%, т.е. 60 лв. от клиент. При постъпване на работа от проститутките се взема “депозит”, в случай че някоя си отиде, без да се обади. Свидетелки твърдят, че им удържали и “осигуровки, защото дейността е легална”. Понякога има и глоби от 50 до 100 лв. на смяна.

“Ако се смеем, не ни се работи, говорим на висок глас, управителката казва, че ще ни глоби", обяснява 27-годишна свидетелка по делото. През есента на 2013 г. тя работи в бара на ул. “М. Луиза”, а по-късно - в Холандия, където е била и преди. Изкарва 4 месеца и решава да се прибере. Иска от Валери своя дял, но той ѝ казва, че няма пари. Двамата се скарват и 6 месеца жената не работи с него, но после се спогаждат и тя се връща. Има по 5-6 клиенти на вечер. Освен българи за сексуслугите най-често плащат руснаци и поляци. В чужбина проститутките често ползват псевдоними. Целта е всичко да е конспиративно, но това не стига.

Полицията започва да следи секстърговията от началото на 2015 г. по сигнали от Холандия и България. Делото е образувано на 8 януари и е създаден международен екип за разследване. Проститутките и техни придружители са заснети от камери по летищата. Част от тях са разпознати чрез фотопортретни експертизи, при които са сравнявани стопкадри от видеофайловете и снимки. Разпитани са собственици на къщи в Холандия и на ул. “Ропотамо” в Приморско, в които са отсядали проститутките.

В групата имало строга йерархия. Според обвинението през септември 2013 г. Валери уговорил 3 жени да му помагат в набирането на момичета и ги назначил на трудови договори. Свързал се с Петър и Марин, с които бил в приятелски отношения. Двамата трябвало да са отговорници на баровете, да карат момичетата до адреси на клиенти или до аерогарата при планирани пътувания до Холандия. Валери пък давал нарежданията и държал телефонна връзка със секструженичките. Осигурявал им квартири и самолетни билети. Жена му Илияна и Петър имали за задача да пътуват до Холандия, да контролират момичетата и да посрещат новите попълнения.

Управителките в баровете работели на смени и записвали на листчета първата буква от името на проститутката и сумата, платена от клиента. В бара имало “работни телефони”, на които да се поръчват момичета.

В квартирата на Сия в Амстердам са намерени записки за парични суми, договор за работна стая на ул. “Моленстеех” и квитанция за платен наем за 140 евро. При претърсване в жилище в Холандия, ползвано от двама от подсъдимите, са открити джиесеми, фотоапарати, извлечения за платен наем за витрини, кредитни карти и др.

След поне

5 неуспешни

опита да се даде

ход на делото

за набиране на жени за сексексплоатация и превеждането им в чужбина съдът връща папките на прокуратурата, но тя внася протест и апелативният спецсъд нарежда делото да се гледа.

Според последните промени в закона на 16 май е проведено специално разпоредително заседание, за да се обсъдят всички възражения на защитата. Съдът решава процесът да не е при закрити врата. За разпит през юни ще бъдат призовни 10 от 22-ма свидетели от Видин, Бургас, София и Ботевград. Един е анонимен и е скрит под номер 186. Неговият разпит ще е таен и няма да присъстват прокурорът, подсъдимите и адвокатите им.

Името на свидетелката Сия е сменено в интерес на нейната сигурност - бел. ред.

Босът: По честен път съм си изкарвал парите

По честен път съм си изкарвал парите. По време на акцията в бара ми бях на турско-българската граница. Ако исках да се укрия, щях да го направя", казва пред съдия обвиненият като тартор на групата Валери В.

Твърди, че от 20-25 г. се занимава само с търговска дейност, а свидетелките по делото били наети само като танцьорки. Подсъдимите са на свобода, но по-рано 2-ма са минали през арестите. Валери изкарва там около 3 месеца. Дни преди настъпването на 2016 г. е пуснат под домашен арест, който продължава до февруари. После му е наложена 15 000 лв. гаранция. На 6 април т.г. тя е отменена заради промени в НПК, според които е изтекъл законовият срок, в който обвиняемият може да е с ограничителна мярка. Пада и забраната да пътува зад граница. Валери е засичан в Румъния, Германия и Англия, но не е избрал съдбата на беглец от правосъдието. Албена Н., която работела като управител на бар до юни 2015 г., миналата есен е задържана за 9 дни заради неявяване в съда. Оказва се обаче, че причините са здравословни, и тя е пусната.

Някои от момичетата в групата са наемали витрини в Холандия, едната била на ул. “Моленстеех” в Амстердам.
Някои от момичетата в групата са наемали витрини в Холандия, едната била на ул. “Моленстеех” в Амстердам.