Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Израелски F-16 излита на мисия. Оферта за такива самолети също ще бъде поискана.
Израелски F-16 излита на мисия. Оферта за такива самолети също ще бъде поискана.

До края на годината военните харчат 4 млрд. лева

Депутат ги хвали, че залагат на САЩ

12 оферти за новопроизведени или втора ръка изтребители ще поиска Министерството на отбраната от 7 държави. 4 от тях са за различни варианти на американските F-16. Това е предвидено в проекта за закупуване на нов боен самолет, който във вторник бе одобрен от комисията по отбрана на парламента. Още в четвъртък военните проекти ще се разгледат от НС, каза шефът на комисията Константин Попов.

Плановете на министерството са до края на тази година да бъдат подписани договори за 4 млрд. лв. - 1,8 млрд. за изтребители, 1,4 млрд. лв. за бронирани машини и 820 млн. лв. за два нови патрулни кораба.

Оферта за нови F-16 ще бъде поискана от САЩ. От американците, израелците и Португалия ще се търсят и предложения за употребявани F-16. Още две оферти ще бъдат поискани от САЩ, този път за нови и употребявани F-18.

Освен щатски самолети ще се търсят предложения за нови “Юрофайтър” от Германия и втора ръка от Италия, за нови и употребявани “Рафал” от Франция и за нови и втора ръка “Грипен” от Швеция.

Структурирането на офертите, от които ще се избира нов изтребител, накара депутатат от ГЕРБ Христо Гаджев да поздрави военните, че залагат стратегическо партньорство със САЩ. Освен многото запитвания за F-16 партньорството е отбелязано изрично в проекта.

Новият проект бе похвален и от зам.-шефа на НС Емил Христов, който бе и председател на анкетната комисия, която проверяваше избора на “Грипен” от служебното правителство на Огнян Герджиков.

Военният министър Красимир Каракачанов

отрече търгът на

стойност 1,8

млрд. лв. да

е предрешен

в полза на F-16. “Няма фаворизиране. Ако бях убеден, че даден самолет е най-добър за нас, щях да предприема пряко договаряне”, заяви той във вторник, след като комисията одобри проекта.

Най-малко 8 самолета трябва да бъдат купени с отделените за първия етап на проекта 1,8 млрд. лв., обясни пред депутатите командирът на ВВС ген. Цанко Стойков. В договора с избрания доставчик обаче щяла да се търси клауза, че

ще бъдат

доставени още

8 самолета

на следващ етап.

В противен случай е голям рискът да не могат да бъдат закупени еднакви 16 изтребителя, колкото са нужни на България, или на втория етап да ни бъдат предложени самолети на прекалено висока цена, обясни генералът.

Друго условие, което поставят военните, е самолетите да се ремонтират и обслужват в България. Ще се търси и партньорство на производителя на избрания изтребител с български компании. Като вариант пред комисията бе посочен одържавеният през 2017 г. “Авионамс”.

14 дни, след като парламентът одобри проекта, ще бъдат изпратени запитванията за оферти, каза още ген. Стойков. Плановете на военните са да имат подписан договор до 194 дни след решението на НС, а първите два самолета да са в България до 2 г. В края на петата година трябвало да е постигната пълната оперативна готовност.

Междувременно ВВС ще продължат да ползват МиГ-29 до 9 г. след подписването на договор за нови изтребители. Това означава, че

съветските

машини ще летят

поне до 2027 г.

Дотогава ще се плащат и първите осем нови самолета, предвижда схемата на проекта. Първите 3 г. ще се плащат по 100 млн. лв., след това вноските ще са по-големи. 300 млн. лв. ще е най-голямото плащане през 2025 г.

Военните купуват лиценз за нов БТР и ще го правят в България

Закупуване на лиценз и производство в български заводи е избраната схема за покупката на 150 нови бронирани бойни машини. Този проект на стойност 1,4 млрд. лв. също бе одобрен във вторник от депутатите от комисията по отбрана.

При производството ще се търси поне асемблиране на шасито в български заводи, както и производството на основното оръдие и картечницата на бронираните машини, обясни зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков пред депутатите. Военните вече разглеждали такова производство в Полша и според тях заводите от държавния холдинг ТЕРЕМ имат повече възможности за производство.

Колкото повече от предвидените пари остават в българското производство, толкова по-голямо предимство ще имат фирмите, които участват в търга.

Задължително условие ще е да се разреши износ на българските бойни машини за трети страни, каза зам.-командирът на Сухопътните войски ген. Валери Цолов.

90 от новите

бронирани

машини ще

са бойни,

останалите 60 ще са специални - командирски, санитарни, подвижни работилници, за ядрена и химическа защита и пр.

Все още обаче военните не са написали техническите задания за новите бронирани машини. В тях трябва да се заложат редица изисквания, като най-важното е това за колесната база. Засега Сухопътните войски имат намерение да вземат машини със задвижване 8х8, което ще елиминира част от възможните доставчици.

За разлика от проекта за изтребителите тук ще се преговаря с класираните на първите две места в конкурса производители. Освен това военните ще искат и да им бъде предоставена тестова машина, преди да бъде сключен договор. Амбициите са първите нови бронирани машини да са в армията през 2019 г. Целият договор трябва да е изпълнен за 8 г., а парите ще се плащат 12 г.

Ген. ЦАНКО СТОЙКОВ
Ген. ЦАНКО СТОЙКОВ
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ
Така изглежда полският завод за бронирани машини, който са разглеждали нашите военни.
Така изглежда полският завод за бронирани машини, който са разглеждали нашите военни.