Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимки: Николай Литов
Снимки: Николай Литов

Не съм съгласен, че сме победили президента Макрон. Това каза премиерът Бойко Борисов след като кацна на летище "София" на връщане от Албания. Той коментира приемането на пакета за транспортна мобилност от комисията по транспорт на Европейския парламент.

При гласуването са зачетени всичките искания на българското правителство и на превозвачите. Те бяха да не се задължават шофьорите на всеки три седмици да се връщат задължително в родината си, забраната да спят в камионите и за тях да важат командировъчните на страната, в която се намират.

Борисов припомни, че до два и половина през нощта по време на срещата на върха в София той е разговарял с френския президент Емануел Макрон и с германския канцлер Ангела Меркел. "Дори им дадохме по едно одеяло да се завият", каза Борисов, който припомни, че им е обяснявал заедно с министрите Горанов и Московски защо всички тези мерки са лоши за българските превозвачи.

"Не става с чукане по масата, а с диалог", каза Борисов. Той заяви, че с диалог се постигат с 8% повече пари за кохезия, докато други държави се държали твърдо, получили с 25% по-малко. "Трябва да си наивник на средна възраст, за да си мислиш, че можеш да победиш Франция, Германия, Холандия, Австрия", заяви той.

На летището бяха дошли представители на превозвачите, които благодариха на правителството и на Борисов, и изразиха надежда, че промените в пакета за мобилност, които одобри транспортната комисия, ще бъдат приети и в парламента, а след това и в Съвета.