Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От петък в Бавария влезе в сила разпореждането християнски кръстове да се сложат във всички държавни институции. То предизвика остри дискусии в цялата страна, тъй като в Германия се спазва принципа на неутралност на държавата в религиозните въпроси.

По нареждане на премиера на Бавария Маркус Зьодер кръстове трябва да има във всички правителствени сгради, тъй като той е символ и на културната идентичност на Бавария.

От задължението да поставят кръст са изключени висште училища, театрите и музеите. Също и сгради на федерални институции не подлежат на тази наредба. Отговорност за поставянето на кръстове в останалите държавни сгради носи баварското МВР, но то няма да контролира дали нареждането се изпълнява.

Опозицията остро разкритикува наредбата и обвини Зьодер, че се опитва да трупа точки пред предстоящите парламентарни избори в Германия тази есен. В Бавария за разлика от другите провинции на Германия кръстове има в училищата и в съдебните зали, като аргументът за това е, че това е традицията в провинцията и няма нужда тя да се нарушава. Според закона кръстовете са забранени в училищни и съдебни институции, за да се спази принципа на неутралност на държавата, но в Бавария той се прилага, само ако някой възроптае срещу християнския символ в учебната или съдебната зала. Досега не е имало случай на нито едно оплакване.

Според социалдемократите и зелените в Бавария наредбата на Зьодер е противоконституционна и очакват той да се откаже от нея. Конституционният съд обаче още не е излязъл с тълкувание дали тя действително нарушава закона, тъй като не е ясно къде минава границата между религиозна свобода и културна традиция.

Мнозинството жители на Бавария са католици, но премиерът Зьодер принадлежи към протестантското малцинство. Католическата църква също се изказа доста хладно за инициативата на Зьодер. „Кардиналите нямат против слагането на кръстове, разбира се, но те разбират мисията на църквата по друг начин. Тя не е да налага вярата, а да привлича към нея с личен пример“, обясни пред „24 часа“ бивша съдийка, експертка по въпросите на религиите в Германия.