Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След дядо ми Вапцаров чалгата ще посегне и на Ботев Никола Вапцаров

Да пуснат “Прощално” на фона на голи мъже и жени с влажни погледи, е подигравка

Шокиран съм. Беше ми паднала батерията и няколко часа бях без телефон. Когато го включих вечерта, получих 20 съобщения от мои приятели, които ме информираха.

Мисля, че четат Вапцаров малко както дяволът - Евангелието.

Не разбирам защо от всички негови стихотворения са взели за чалга песен може би най-неподходящото. Това са последните предсмъртни строфи на поета, в които изразява искрените си чувства на човек, който знае, че след часове ще умре, към съпругата си. Нещо отдалечено на светлинни години от пошлостите, които виждаме в клипа.

Говорим за човек, който всеки момент ще получи куршум заради вярата си в бъдещ по-добър свят. Стиховете са прощални към жената, която оставя вдовица.

С цялото ми уважение към таланта и качествата на екипа, подготвил клипа, контекстът, в който е поставено стихотворението, е доста неприятен. Той е сексуално натоварен. А думите на Вапцаров са лишени от сексуален подтекст. Именно тази мерена реч участва в сборници за световна любовна лирика. Признато е като едно от класическите в този жанр.

Ако бяха взели "Песен за човека", може би по-малко щях да се шокирам. Това ми дойде в повече.

Разбирам, че Вапцаров е част от културата на България и от живота на българина и литературата. Не можем да спрем музикантите да го интерпретират.

Минали са над 70 г. от смъртта му, вече няма авторски права и стихотворенията може да се използват свободно. Но като наследник на поета призовавам всички да бъдат отговорни към творчеството му. Не може да вкарваме Вапцаров в чалга контекст. Той е антипод на подобен жанр.

Надали би слушал чалга, ако беше наш съвременник. Не искам да кажа нищо лошо, има и качествени парчета в попфолка, но да се придава еротично-сексуален смисъл на стиховете на Вапцаров, не е редно.

Ние като наследници нямаме нищо против творчеството му да се използва от различни автори, радваме се и насърчаваме такава инициатива. Но трябва да се прави с мярка, а не да се подиграваме.

Знам, че по легален начин не мога да реагирам, защото не притежавам права. Мога да апелирам към съвестта им да пазят паметта на това светило в нашата литература, което не трябва да се омърсява.

Ако използваха само една-две думи или стих, но цялото "Прощално" да го пуснат на фона на голи мъже и жени с влажни погледи, излиза извън добрия тон.

Апелирам да не го правят, защото е срамно за тях. Вапцаров е велик, няма да го направят по-малко велик с тази интерпретация.

Силно съм разочарован, но същевременно ми се ще авторите да реагират адекватно. Въпрос на тяхната съвест е дали да спрат клипа. Не слушам чалга и не знам дали парчето има елементи на хит в този жанр. Апелирам към хората, които ще слушат, да не го превръщат в сензация и да отмине като чудо за един ден.

Не бих искал да ангажирам държавата. Тя няма защо да се меси, живеем в демокрация. Вапцаров е умрял заради демокрацията. Той попада под ударите на закона заради стихотворението "Селска хроника" - заради вярата си, че ще има по-свободно общество. Нека хората да не остават безучастни. Надявам се да има положителна реакция - друг изпълнител да направи нещо по-добро със стихотворение на Вапцаров.

Преди 2 г. момчетата от "Проект "Зората" направиха хип-хоп версия на "Песен за човека". Дойдоха и питаха, ние нямахме право да им откажем, но проявиха уважение. Парчето им е страхотно, качествено, нямаше намеци за сексуалност. Влязоха в духа на това, което иска да каже Вапцаров.

Иначе всеки е свободен да прави каквото иска. Надявам се българският народ да се възпротиви на тази чалга по "Прощално".

И много ми се иска това да не е следващата тенденция, да не станем свидетели как строфи на Ботев или на Смирненски се превръщат в следваща чалга интерпретация. Опасявам се да не започне поредица. Биха се похабили страхотни лирични стихотворения. Да не им хрумне да опошлят "Опълченците на Шипка" или "Я надуй, дядо, кавала".

Коментара ()

Вашият коментар