Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският президент Владимир Путин поздравява премиера Бойко Борисов.
Руският президент Владимир Путин поздравява премиера Бойко Борисов.

В Москва руският президент и българският премиер се разбраха “Турски поток” завива към България

Ердоган също се съгласил

Срещата в Кремъл бе близо двучасова - необичайно дълго според руския протокол

Делови разговори, които дадоха резултати, е оценката на президента на Русия

С Брюксел и Москва заедно ще търсим формулата за построяване на хъба край Варна

Второто разклонение на “Турски поток” ще стигне до България и по него към страната ще текат 15 млрд. куб. м природен газ от Русия. Това обяви българският премиер Бойко Борисов след разговорите си с руския президент Владимир Путин в Москва.

Близо два часа продължиха разговорите между двамата в Кремъл. Това според руския протокол било необичайно дълго, обясниха български дипломати. Това е първа среща между Борисов и Путин след 8-годишно прекъсване и общо трети разговор между двамата.

Делови преговори, които бяха доста резултатни. Така определи разговорите руският президент Владимир Путин.

“Основният въпрос в България беше дали ще има втора точка на вход от “Турски поток” за България, Путин и турският президент нямат против това да стане.

Преди имаше

съвсем друго

трасе, но от

името на

българите съм

благодарен за

това решение

Да, можеше да дойде директно в България “Южен поток”, но това са минали събития”, заяви българският премиер Бойко Борисов след разговорите в Кремъл.

“След това “Газпром” и “Булгартрансгаз” ще намерят схемата за преразпределяне на горивото за други държави от региона. Заедно с горивото от Украйна стават 34 млрд. куб. м, които минават през България”, допълни Борисов. Това гориво ще бъде ползвано и през газовия хъб във Варна, който трябва да бъде построен като европейски проект.

“Русия и ние заедно с ЕК ще намерим формула за газовия хъб”, обясни Борисов.

Вчера г-н Ердоган потвърди че е съгласен “Турски поток” да има разклонение към България, обясни и Владимир Путин.

Обемите и цените

обаче щели

да бъдат

определени с

по-нататъшни

договори

“Пазарът и търсенето определят количествата и цените. Русия отдавна не е държава на плановата икономика. Който даде по-добри цени, ще си вземе. Нашата цел е да транспортираме и да не излезем от картата на газоразпределителната мрежа”, отговори Борисов на въпрос за конкретиката на преноса на газ по отклонението.

“От обемите на доставките през хъба зависи какъв транзит през Украйне ще бъде запазен, какви ще са заявките на потребителите на руски газ в годините. Работата по “Турски поток” приключва, започваме работа на територията на Турция. Втората тръба вече е направена наполовина”, добави Путин.

Именно тази

втора тръба

ще завие към

България

“Трябва да уточним, че към момента директна тръба не е възможна. Но ако България бъде стабилен и прогнозируем разпределителен център за Европа,

ще говорим

тогава за

още една

тръба. Тя

ще струва

около

9 млрд. евро “Газпром” и Путин ни опростиха 800 млн. евро за проваления проект “Южен поток”, каза Борисов.

“Газпром” се отказа от неустойките, след като ЕС го включи в споразумението на съюза с руския газов монополист.

Борисов пристига в Москва.
Борисов пристига в Москва.

“Ние съжаляваме за “Южен поток”, България виждам, че съжалява, защото щеше да е много изгоден. Ние сме готови за реализацията на новия маршрут”, заяви още Путин.

Руският президент обяви, че приветства пускането на газопровода ТАНАП от Азербайджан, защото създавал пазарни условия. По него България трябва да получава от Баку през Турция 1 млрд. куб. м газ.

“Пазарните условия предполагат равни условия за всички. ТАНАП защо беше изключен от европейските правила, а “Южен поток” не беше? С какво България е по-лоша от други страни”, попита президентът на Русия.

България прави връзките си с Румъния, ще строи със Сърбия, готов е с Турция, прави се с Гърция. Със собствени средства разширяваме мрежата си и можем да придвижваме горивото във всички посоки. Това е възможност пазарът да се насити и който докара най-евтин газ, да продава, обясни Бойко Борисов.

“Към България бе проявено по-особено отношение. Ние сме най-дисциплинираната държава в ЕС и НАТО и ни заобиколиха всички потоци. Газопроводите минаха през натовските Турция и Гърция, а ние останахме без нищо, отказахме ги. Заради това

благодаря на г-н

Путин, че не ми

държи гарез. Но

по-големият

прощава”,

каза Борисов. Руският президент пък му отговори, че се страхува от определения голям и малък, защото по-големият обикновено плащал.

Не сме обсъждали темата “Скрипал”, отговори Путин на въпрос дали отказът на България да изгони руски дипломати е повлиял за промяната в отношенията между Москва и Русия.

“Още през март говорихме за Скрипал. Независимо от отношенията, защото винаги аз съм бил този, който създава напрежение, винаги аз съм бил виновен. Но винаги сме имали добър контакт, така че

случаят

“Скрипал”

няма никакво

отношение”,

заяви Бойко Борисов на съвместната пресконференция на двамата лидери.

25% от прихода на българския бюджет се формира от “Лукойл” и нейната дейност, това, мисля, казва достатъчно за нашите отношения, каза още президентът Путин.

Руският президент отново подчерта, че Русия има голяма роля за Освобождението на България. И поиска

споразумение

за опазване на

руските военни

гробища в

България

Водихме полезен и прагматичен разговор, определи срещата българският премиер.

Ще докараме в Русия чудотворни икони на една изложба, обяви още Борисов и покани руснаците да посетят изложбата в Москва.

Икона бе и специалният подарък за президента Путин от българския премиер.

Близо 2 часа са продължили разговорите между двете делегации.  СНИМКИ: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
Близо 2 часа са продължили разговорите между двете делегации. СНИМКИ: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Русия готова да се върне към АЕЦ “Белене”

Русия е готова да се върне към строителството на АЕЦ “Белене”, обяви руският президент Владимир Путин след разговорите си с българския премиер Бойко Борисов в Москва.

“Обсъдихме с премиера съвместни проекти. Особено внимание бе отделено на разширяването на икономическото сътрудничество. Общият обем на руските инвестиции в България надвиши 30 млрд. долара. Особено в строителство и имоти. Русия е надежден доставчик на енергийни ресурси в България. Има възможност този транзит за други страни да бъде развиван. Обсъдихме “Росатом” да предложи гориво за “Козлодуй” и да помага за удължаване експлоатацията на шести блок. Русия е готова да се върне към реализацията на АЕЦ “Белене”, разбира се, на пазарна основа”, заяви Путин.

“За разлика от предни случаи България е платила реактори и разполага с два реактора и площадка на “Белене”, заяви Борисов. Заради това, без да се налага държавна гаранция, страната ще търси частен инвеститор за съвместна атомна централа, каза българският премиер.

Благодарих за пети и шести реактор на “Козлодуй”, но след 5-6 години ще имаме необходимост от други реактори, допълни Борисов.

Борисов се прибра предсрочно

Неочаквано визитата на Бойко Борисов бе съкратена. Вчера привечер стана ясно, че той няма да остане и в четвъртък в руската столица, както бе планирано. Очакваше се снощи към 23 ч премиерът да излети към София. Обяснението бе, че днес има планирани важни срещи в Министерския съвет.

Премиерът подари на Путин икона на Христос Вседържител, рисувана от светогорски монах

Премиерът Бойко Борисов подари на руския президент Владимир Путин икона на Христос Вседържител.

Иконата е позлатена. Рисувана е от светогорски монах.

Той е бил на пост и молитва, докато я е рисувал, и това ѝ придава особена стойност за вярващите християни.

Големият спор: руският газ да влиза ли в българския хъб, или да минава транзит

Страната ни няма как да получи разрешение от Брюксел само за транзитен газопровод. Офертата ни е суровината да се доставя до планираното съоръжение, после да се търгува от желаещите европейски страни

Русия да се включи в доставките на природен газ за хъб “Балкан” с 15 млрд. куб. м газ годишно, бе българското предложение към Москва.

Доставките първоначално трябва да стават през “Турски поток” и връзка от излаза му на брега в Турция до границата с България, която е с дължина 140 км.

Като алтернатива впоследствие

е възможно

изграждането

и на пряка

връзка,

която България засега нарича “Балкански поток”. Тя трябва да доставя в хъба още 15 млрд. куб. м на година, ако се развие мрежата за доставки от него към останалите балкански държави и страните от Централна Европа.

Основният проблем, по който е преговаряно, е желанието на Русия реално не да ползва хъб “Балкан”, а само да транзитира природен газ през България за Сърбия и страните от Западна и Централна Европа.

Прекият транзит обаче

е нарушение на

европейските правила Българското предложение е руският газ да се доставя до планираното съоръжение, а след това от него да се търгува за която държава пожелае да го купи. Освен руски газ в хъба трябва да постъпват още количества от Азербайджан, местен добив на България и Румъния и втечнен газ от Катар, който да се разтоварва на терминал в Александруполис.

Според предварителните проучвания на “Булгартрансгаз” обаче хъбът няма да може да функционира без доставки на поне 15 млрд. куб. м природен газ от Русия.

България няма как да получи разрешение от ЕК за газопровод, който само да транзитира руски газ. Още повече че

хъб “Балкан” е включен

в списъка на проектите

от общ интерес на

Европейската комисия

България няма мандат да се съгласи на нещо повече от ползването на хъба като център за дистрибуция, обясниха български правителствени източници пред “24 часа” преди разгворите на Бойко Борисов и Владимир Путин в Москва.

Министрите Боил Банов (вдясно) и Николина Ангелкова се срещнаха с руския си колега Владимир Мединский.
Министрите Боил Банов (вдясно) и Николина Ангелкова се срещнаха с руския си колега Владимир Мединский.

Путин: 300 000 руснаци имат имоти в България за 5 млрд. долара

300 000 руснаци имат апартаменти на Черноморското крайбрежие на България. Вложените от тях средства в недвижима собственост възлизат на 5 млрд. долара. Това каза руският президент Владимир Путин след срещата с премиера Бойко Борисов.

Българските курорти са много популярни сред руснаците. През 2017 г. половин милион руски туристи са посетили България, каза Путин.

Русия е дала държавни стипендии на 200 български студенти там и възнамерява да увеличи броя им.

Над 80 района на Руската федерация поддържат партньорски връзки с български области, посочи Путин.

Потенциала за разширяване на културното сътрудничество и развитието на културния туризъм обсъдиха по-рано министърът на културата Боил Банов и руският му колега Владимир Мединский. На срещата е присъствала и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Медведев: Време е да говорим по конкретни параметри на съвместната ни работа 

Шефовете на “Лукойл” и “Газпром” присъстваха на срещата на руския и българския премиер

Шефът на компанията “Лукойл” Вагит Алекперов лично присъства на двустранна работна среща на българския премиер Бойко Борисов и на руския Дмитрий Медведев в Москва.

До последния

момент разговор

между двамата

премиери не бе

предвиден

Но в крайна сметка, преди да отиде при президента Владимир Путин, Борисов отделен разговор и с Медведев в неговата резиденция в руската столица.

Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на културата Боил Банов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и на туризма Николина Ангелкова участваха в разговорите заедно с премиера. А Медведев освен министри бе поканил и Алекперов, както и шефа на “Газпром” Алексей Милер.

От министрите му бяха съпредседателят от руска страна на междуправителствената комисия Денис Мантуров, министърът на енергетиката Александър Новак, на икономическото развитие Максим Орешкин.

Че шефът на “Лукойл” е настоявал за отделен разговор между двамата премиери, разпространи руската информационна агенция ТАСС.

Самият Борисов в началото на срещата благодари на Медведев за това, че срещата им се е състояла, обърна се с поздрав и конкретно към Алекперов. “Благодаря за възможността да говорим очи в очи”, каза Борисов на руските си домакини. И благодари с усмивка за хубавото време, което те са осигурили в руската столица за тези разговори. В навечерието на визитата на българската делегация начело с премиера ни в Москва се разразиха силни бури. (Виж карето долу.) “Времето днес в Москва е прекрасно, предразполага за ползотворен разговор”, каза и шефът на руското правителство.

В последно време

партньорството

между България

и Русия се

активизира,

само преди дни в Москва приехме и българския президент Румен Радев, отбеляза Медведев в началото на срещата. “Сега вече можем да обсъдим отделните конкретни параметри от нашето сътрудничество”, продължи той.

Енергетиката, туризма, борбата с тероризма посочи Борисов като теми, по които би желал да разговаря с руския премиер. Открои като акцент и намеренията на Русия в Сирия, както и обсъждане на възможностите за прекратяване на гражданската война.

“Светът действително е едно много тежко място с неспирните конфликти. Ние и Европа сме много потърпевши от мигрантската вълна”, обясни Бойко Борисов на Дмитрий Медведев.

Разговорът на двамата министър-председатели продължи около час. 

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев посреща Бойко Борисов.
Премиерът на Русия Дмитрий Медведев посреща Бойко Борисов.

Руски вестник: Борисов е с по-голяма тежест от Радев

Българският премиер Бойко Борисов е държавник “с далеч по-голяма тежест” от президента Радев, написа руският вестник “Независимая газета” преди визитата вчера. Българският президент има доста слабо влияние върху вземането на ключови икономически решения, напомня вестникът. Той обаче изтъква, че е просветнал нов обрат в двустранните отношения при посещението на държавния глава.

“Путин съзря във визитата на Радев добър сигнал за възобновяване на пълноформатните руско-български отношения” след над десетгодишно прекъсване, се казва в статията на “Независимая газета”. Преговорите на Радев в Русия по-скоро сондираха позицията на Москва за евентуално подновяване на сътрудничеството в енергетиката в навечерието на посещението на премиера Борисов.

Под заглавие “София иска да се реабилитира в очите на Москва” изданието припомня думите на българския държавен глава Румен Радев, посетил неотдавна Руската федерация, че през последните седмици българското правителство е излязло от летаргията по отношение на Русия.

Не е зле впрочем руските власти да повдигнат темата за обезщетения заради провала на неосъществения “Южен поток”, допълва руският вестник.

Ураганен вятър повали дървета в Москва насред визитата

Вятър със скорост 20 м в секунда задуха в Москва в деня на посещението на Борисов.

Силната буря повали дървета, разкъса жици, а 8 души, сред които и малко дете, пострадаха от паднали клони или счупени стъкла. Върху една жена пък паднало рекламно пано. Столичният зоопарк е бил затворен за посетители.

Ураганът не пожали няколко района в Централна Русия. В Нижни Новгород са ответи покривите на много къщи, а изкоренени от вихъра дървета са смачкали десетки автомобили. Без покрив е останала и една от кулите на местния Кремъл. Десетки населени места са останали без ток. В Казан пък се разразила истинска пясъчна буря, а в Чебоксара смерч обърнал коли, а хората едва се спасили от стихията.

Според синоптиците разрушителният циклон е тръгнал от Камчатка, но никой не предполагал, че ще достигне до центъра на Русия. 

Ураганът повали и дървета в Нижни Новгород.
Ураганът повали и дървета в Нижни Новгород.

Радев: Поставих в Русия ясни въпроси и ситуацията сега е благоприятна

РАДКО ПАУНОВ

В момента ситуацията в Русия е много благоприятна за българската делегация в Москва. Много се надявам правителството да оползотвори тези възможности. Така президентът Румен Радев коментира визитата на премиера Бойко Борисов.

Според Радев вече се вижда съживяването на отношенията на най-високо ниво. Факт е и споразумението между ЕС и “Газпром”, което ще позволи свалянето на цените на газа.

“Аз поставих много ясни въпроси по време на моята визита, които касаят цените и доставката на енергийни ресурси от Русия към България. А също и за по-добри условия за нашия бизнес там”, допълни държавният глава. За него “Белене” е важен приоритет.

“Нека дадем шанс на българското правителство да анализира всички варианти и да предложи решение, което да изключва финансов риск”, каза той.

Според Радев няма война между институциите у нас. По-скоро имало напрежение. А попитан има ли в България автокрация, заяви: “Дайте ми определение за политическа система, в който премиерът може да се отбие на кафе в Народното събрание и да си тръгне след 10 минути с оставката на председателя на парламента, който би трябвало да го контролира.”

“Ние обаче трябва да гледаме националните интереси. Целите пред нас са българските граждани да имат по-голяма сигурност и по-високо качество на живот”, увери държавният глава в Пловдив, където бе за откриване на оръжейното изложение. 

Президентът Румен Радев разгледа оръжейното изложение “Хемус” в Пловдив.
Президентът Румен Радев разгледа оръжейното изложение “Хемус” в Пловдив.