Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антония Петкова и Михаил провеждат хипотерапията.
Антония Петкова и Михаил провеждат хипотерапията.

ТЕЛК е категорична, че момченцето има нужда от нея, а от агенцията са против - нямали регламент за деца до 16 г.

Отказват и всички останали уреди, защото майката работи, а те искат да се издържа само с помощта от 900 лв.

Агенция "Социално подпомагане" не дава на 6-годишно момченце с церебрална парализа инвалидна количка, въпреки решение на ТЕЛК, което посочва, че то има нужда от нея. Това сподели пред "168 часа" майката на детето Антония Петкова.

"Лекарската комисия доказва, че на сина ми Михаил са му необходими няколко уреда - разказва майката. - Според социалните обаче, той е твърде малък и затова

обжалват решението на ТЕЛК."

По думите й тя подала документите главно заради ринговата инвалидна количка, която струва от 2500 до 3000 лв. Кандидатствала и за комбиниран стол за баня и тоалет, антидекубитален дюшек и възглавница.

"Интересното е, че конкретни изисквания за възрастта на децата няма - казва майката. - По-скоро уредите са предназначени за определени килограми и височини, защото един 15-годишен малчуган може да е с мерките на 7-годишен."

По думите й две социални работнички я издирвали 5 дни, за да я посетят на адреса й и да й съобщят, че тя няма да може получи количката за детето си.

"Дойдоха най-накрая вкъщи и голямото чудо за тях беше, че ходя на работа - разказва Петкова. - Попитаха ме дори защо го правя. Когато влязоха, възкликнаха, че вкъщи е дневен център, защото една огромна стая е пригодена само за Михаил."

Абсурдното в случая е, че социалните работнички започват да дават съвети на Антония Петкова да се свърже с други майки, за да разбере какво се прави в подобни ситуации.

"Взеха да ми показват по фейсбук други родители на деца с увреждания - възмущава се Петкова. - Препоръчаха ми и да потърся помощ от фонд "Социална закрила" и някаква банка.

Едва ли не да

се изкарам

социално слаба

Това беше прекалено."

Няколко дни след скандалното посещение Петкова е задължена да отведе детето си отново в ТЕЛК за преразглеждане на молбата й.

"Единственото, което направиха, е да потвъдят, че синът ми има нужда от помощни уреди и точно от тази инвалидна количка - разказва майката. - На тяхното решение пише, че потвърждават протокола по същество, но го отменят по процедура, защото правилникът на Агенция "Социално подпомагане" не е адаптиран за детска възраст от 0 до 16 години. След което отново ме насочиха към тях."

Пред "168 часа" от ведомството заявиха, че причината за казуса е в Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания.

Оказва се, че в него не фигурира детска рингова инвалидна количка, поради което тя не може да бъде закупена чрез целева помощ.

"Има такава, която може да бъде използвана от дете, но

липсва регламент

за възрастта им

- коментират социалните. - По тази причина се обжалва, за да се уточнят нуждите от медицински изделия, в съответствие с изискванията на правилника."

Поредното несъответствие в закона показва абсолютно

сбърканата система за децата с увреждания в България

"Излезе решение, с което социалните напълно ми отказаха всички уреди, за които бях кандидатствала - възмущава се майката. -Въпреки че преди няколко години са ми отпускали помощи."

По думите й това вероятно се дължи на факта, че от ведомството са разбрали, че тя ходи на работа.

"Те ми казаха, че парите, които получавам за сина си, който е със 100% увреждане, трябва да ми стигат - спомня си майката. - Да, но те са само 900 лв., а аз имам и друго дете."

Разходите за 6-годишния Михаил далеч надминават помощите на месец от социалните.

"Рехабилитациите за 30 дни струват 600 лв., логопедът е 240 лв, хипотерапията (лечебна физкултура) е 200 лв. - разказва Антония. - А да не говорим за лекарства, уреди, храна, дрехи. Но те смятат, че трябва да са ми предостатъчни."

Интересното в случая е, че след като Петкова споделя във фейсбук за скандалната ситуация, от

социалните веднага

й звънят

с молба отново да потърси помощта на фонд "Социална закрила".

"Казах им, че ми е необходима рингова количка, а не място, където да лъжа хората, че ми трябват 2000 лв., за да купя някакви неща на детето си - категорична е Петкова. - Пълен абсурд."

Четете още:

Инвалиди на ръба между живота и смъртта: Майка се самоубива след като умира детето й

Жената, която поиска евтаназия за себе си и сина си: Не знам дали детето ми ще доживее промените

Майката, която разплака Борисов: В Холандия поемат изцяло грижата за дъщеря ми, а тук системата ни убива

Покрай отказаната количка Михаил не успява да получи и другите уреди, които са му необходими.
Покрай отказаната количка Михаил не успява да получи и другите уреди, които са му необходими.
Документите показват как социалните обжалват решението на експертната комисия и отказът им за количката на детето.
Документите показват как социалните обжалват решението на експертната комисия и отказът им за количката на детето.