Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Иванчева и заместничката и? Биляна Петрова в съдебната зала  СНИМКА: БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Десислава Иванчева и заместничката и? Биляна Петрова в съдебната зала СНИМКА: БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Не може обвинен кмет да има

законово право да уволнява

свидетел по същото дело, това е

сплашване, казаха магистратите

Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кметицата на столичния район “Младост” Десислава Иванчева, тъй като от килията издавала заповед за уволнение. От поста бе махната и заместничката ѝ Биляна Петрова, която също е в ареста.

“Не може обвинен кмет да има законово право да уволнява свидетел по същото дело”, каза съдия Иво Хинов, визирайки заповедта на Иванчева, с която е отстранила зам.-кмета на “Младост” Румен Русев.

Съдът сподели аргументите на прокуратурата, че целта ѝ била да го сплаши, защото е свидетелствал срещу нея.

“С тази заповед на практика предупреждава и други служители на общината в “Младост”, които са свидетели по делото, че ги грози същото”, каза прокурор Илиян Рангелов. Колегата му Димитър Петров определи заповедта като прецедент. “Документът има всички реквизити”, посочи Петров. И допълни, че Иванчева иска да упражнява целия властови ресурс на кмет, въпреки че е задържана.

В своя защита Иванчева обясни, че има правото да уволни Русев, тъй като вече не желаела той да е заместник. “Не притискам никого”, каза кметицата.

Тя бе арестувана през април т.г. в центъра на София с 56 000 евро. Според обвинението Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на “Младост” Петко Дюлгеров поискали подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде придвижена негова преписка в общината.

“Целта е да бъда свалена и политически унищожена. Скоро ще ми свърши отпускът и ще бъда окончателно махната от поста, защото неоснователно отсъствам от работа”, заяви още пред съда Иванчева.

Тя обясни, че 2 пъти се е срещнала с Ваклин. На една от срещите той ѝ казал: “Как секси жена като теб може да пречи на инвестиционните планове”.

Решението за отстраняване не е окончателно и то може да бъде оспорено пред апелативния спецсъд.

Отстраняването от длъжност по реда на Наказателнопроцесуалния кодекс е временно и неговата цел е обвиненият да не пречи на разследването, оказвайки натиск върху свидетели.

От ареста Иванчева опита

да назначи секретар и

зам.-кмет, уволни друг

Кметицата на столичния район “Младост” Десислава Иванчева, която е в ареста по подозрения за подкуп, е уволнила зам.-кмета Румен Русев, назначила е секретар и е подготвила назначението на нов зам.-кмет, научи “24 часа”.

Заповедта за освобождаването на Румен Русев е от 21 май, заяви пиарът на район “Младост” Петър Кърджилов. Заповедта била издадена в дните, в които Иванчева си спря отпуска.

“В болнични съм до петък. Нямам представа дали съм уволнен, заповед не съм виждал”, каза арх. Русев.

Освен документ за освобождаването на арх. Русев от ареста Иванчева е резолирала с “Да” и две писма. Едното е за освобождаване на Кърджилов като експерт, а второто - за назначаването му за зам.-кмет до завръщане на Биляна Петрова, която също е в ареста.

Кърджилов потвърди, че волята на Иванчева е той да бъде назначен за зам.-кмет, но щял да даде подробности в понеделник. На въпрос дали е решил ще приеме ли назначението той заяви: “Решил съм, но има причини, поради които не желая да говоря сега”.

С друг документ, разписан в ареста, пък Иванчева назначила за секретар на района Евгения Каменова, защото постът бил незает, обясни Кърджилов.

В петък стана ясно, че от ареста Иванчева първо е прекратила отпуска си, а след това е поискала още два пъти да излезе в отпуск. В два от документите има разминавания в датите. Те са заведени в район “Младост” няколко дни преди да са били написани.

Не е ясно дали заповедите на Иванчева от ареста са законосъобразни, тъй като с решение на СОС за временно изпълняващ длъжността кмет на “Младост” бе назначен Владимир Клисуров. Няколко дни след това обаче той обяви, че напуска, и си пусна едномесечно предизвестие. То изтича в началото на юни. Клисуров бе и в отпуск, през който като временен кмет го замества арх. Русев.

Общинската избирателна комисия в София пък не се произнесе във вторник по казуса дали Иванчева е спазила законовия срок за прехвърляне на фирмите си, след като бе избрана за кмет. ОИК ще поиска още документи, тъй като данните, с които разполага, не са достатъчно, за да се произнесе категорично по казуса.

Елен Герджиков: Само Клисуров

може да уволнява в “Младост”

Единствено зам.-кметът Владимир Клисуров, който бе избран за временно изпълняващ длъжността кмет на “Младост”, може да уволнява и назначава. Десислава Иванчева може да дава разпореждания, но те трябва да бъдат претворени в заповеди от него, заяви председателят на СОС Елен Герджиков.

Заради сложния юридически казус другата седмица Герджиков ще свика правен съвет със специалисти по административно и трудово право.

“Трагикомедията, която се разиграва от Иванчева и екипа ѝ, продължава и в опитите си да се изкара жертва на политически заговор те сътворяват хаос, който е вреден за “Младост”, смята Герджиков. Единственото писмо, което е пратил до Клисуров, е да го пита дали Иванчева знае за искането му да напусне, защото само тя можела да приеме оставката му.

Кърджилов - спасител, пиар и активист

Преди да стане пиар на район “Младост”, Петър Кърджилов е изпълнявал същата длъжност в етноложкия институт на БАН. Там той скара академията и политиците покрай българското малцинство в Албания. На последните парламентарни избори е бил кандидат за депутат от “Зелените”. Има 9 г. стаж в публичната комуникация и медиите и над 15 г. е активист за защитата на човешкото здраве и българската природа. Той е и дипломиран воден спасител към БЧК.

Зам.-кметовете на “Младост” Владимир Клисуров (вдясно) и арх. Румен Русев  СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Зам.-кметовете на “Младост” Владимир Клисуров (вдясно) и арх. Румен Русев СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ