Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шестима души загинаха при терористичен акт на летище Бургас - петима израелски граждани и шофьорът им българин.
Шестима души загинаха при терористичен акт на летище Бургас - петима израелски граждани и шофьорът им българин.

Взривеният камикадзе сменял през ден коли под наем, 7-сантиметров бретон криел лицето му

Двамата му съучастници се правели на американци, единият дори свалял българка 

2 месеца преди това пристигнал израелец, който прекарвал часове в близък интернет клуб

Двамата ливанци Хасан Хасан и Мелиад Фарах, задочно подсъдими за атентата на бургаското летище от 18 юли 2012 г., наели съседни хотели в Несебър, докато подготвяли терористичния акт - първия в най-новата история на България.

Източници на "168 часа" разкриха, че атентаторите контактували помежду си с уокитокита, но никога не са били засичани заедно.

Те са прекарали няколко дни в Несебър през юли 2012 г.

В края на април същата година в Несебър пристига около 50-годишен чужденец и наема квартира, която се намира точно между двата хотела, където по-късно ще отседнат терористите.

На метри от квартирата има пицария с интернет клуб, в който чужденецът прекарва с часове. Пред хазяите той се представя за израелеца Айзък, а в пицарията, където често черпи с бира,

разказва, че

дошъл в България

да си търси жена

Айзък споделял, че излиза с някакви украинки, но така и никога не е бил засичан с жена.

Напротив, прекарвал часове наред в интернет клуба към пицарията и разговарял по скайп с мургав мъж.

"Беше гологлав, черен, с арабски или еврейски черти. Каза, че по скайп говори с брат си. Виждах на монитора, че наистина говори с някакъв мургав като него мъж", разказа в съда свидетелят Пламен Жеков от Несебър.

По-късно при експертиза на компютрите в клуба е открит профил Исак Ардаман, установено е, че адресът на интернет доставчика, ползван от Исак, е регистриран в Бейрут, Ливан, а разговорите са водени на иврит.

Тайнственият Айзък изчезва внезапно

ден преди атентата, спомнят си свидетели по делото.

"Тези данни са свързани по-скоро с една от версиите, по които се е работило в хода на досъдебното производство и които са

останали недоизчистени

Факт е, че по делото на този етап няма нито едно пряко доказателство срещу моя подзащитен", коментира бургаският адвокат Радослав Николов. Той е служебен защитник на ливанеца с канадско гражданство Хасан ел Хадж Хасан.

Според бургаски криминалисти, работили по атентата обаче,

появата на мистериозния чужденец в Несебър

два месеца преди атентата не е случайна.

Поне 17 дни преди да се взриви до автобус, пълен с израелски туристи, атентаторът Мохамед ел Хюсейни е проучвал района, опознавал е различни маршрути между Варна и Бургас, пътувайки с автомобили под наем, сочи разследването.

Камикадзето сменял колите през ден-два, като винаги избирал малки и икономични модели от популярни марки, които не се набиват на очи. Показвал американска шофьорска книжка на името на Жак Филип Мартен.

Само от една туристическа компания с офис в Слънчев бряг терористът четири пъти наемал коли. Появил се за първи път на 1 юли 2012 г., а до 9 юли сменил три автомобила. Пристигнал отново два дни преди атентата и пак наел малък и евтин автомобил.

“Не приличаше на арабин, имаше светъл тен

на кожата, беше бръснат", спомня си Стоянка Тодорова, която обслужила терориста в онзи 12 юли 2012 г.

Двамата му помагачи Хасан Хасан и Мелиад Фарах също не се набивали на очи. Те се представяли за американски туристи, дошли да опознаят Българското Черноморие. Мелиад дори свалял красива служителка във фирма за коли под наем в Поморие.

С фалшива самоличност на името на Браян Джеймисън той посетил поморийския офис за автомобили на 7 юли 2012 г. Бил много любезен, но потаен, защото винаги искал от служителката Севдалина Козарова да говорят вътре в офиса, а не отвън.

"Беше около 30-годишен, висок, мургав, с гъста черна коса, скулесто, издължено лице и набола черна брада. Нае "Рено Клио" за три дни, плати 90 евро и замина", разказва Козарова пред съда.

Тя си спомня, че непознатият представил международна шофьорска книжка, издадена от Мичиган, САЩ. На снимката обаче бил с дълга до ушите светлокестенява коса.

“Английският му беше лош

Приличаше ми на евреин и го попитах дали не е такъв, а той ми отговори, че е чист американец", спомня си поморийката.

Когато на 10 юли Мелиад Фарах дошъл да върне колата, носел голяма раница на гърба си. Казал, че е ходил до Созопол и Варна, и помолил да влязат вътре в офиса.

Фарах отново наел автомобил за три дни, но го върнал на 12 юли - ден по-рано, като не си поискал остатъка от парите.

"Отново ми каза да влезем вътре. Сподели, че ще отиде с такси до Несебър. Понеже аз също щях да ходя, му предложих да го закарам. В колата той се държеше странно, правеше някакви мимики и жестове, правеше ми комплименти", спомня си Севдалина.

Вторият съучастник Хасан Хасан е още по-дружелюбен. Той отсяда в семеен хотел "Андрееви" в Новия Несебър и дори успява да научи две български думи под давлението на млада сервитьорка.

Хасан пристига в хотела на 11 юли по обед и според стопанката Николинка Андреева се регистрирал с лична карта на името на Ралф Уилям Рико. Според сина й Божидар обаче документът бил шофьорска книжка.

"На снимката имаше дълга коса, но при нас беше с къса, носеше шапка. Излизаше всяка сутрин около 9 ч. сутринта. Обясни, че

иска да остане за по-дълго,

но не знае колко, затова плащаше ден за ден", разказва Николинка.

Ралф Рико избрал непретенциозна единична стая над партера. Винаги бил с раница на гърба, никой не идвал при него. В деня на атентата отново излязъл около 9 ч., но към 14 ч. се върнал и набързо събрал багажа си. Казал, че тук всичко било "Вери найс", но заминавал за Варна, после за София и ще лети. В бързината забравил в стаята хавлиена кърпа и червена бейзболна шапка.

"Рико беше симпатично момче. Кожата му беше мургава, но не като на тъмните араби", спомня си Николинка.

"Американецът" се хранел в ресторанта на хотела, но

не близвал свинско. Най-често си поръчвал сьомга,

разговарял с персонала, а една от сервитьорките го научила да казва "Как си?" на български.

Рико изглеждал като самотен, но любознателен пътешественик, който не търси среднощни забавления. Прибирал се в хотела привечер и излизал на следващата сутрин.

В ранния следобед на 18 юли Ралф Рико се качва в таксито на несебърлията Иван Несторов, който чака на стоянката пред хотел "Феста" в новия град.

Носел малко куфарче, което шофьорът прибрал в багажника на колата, и раница.

"Беше 25-30-годишен, нито черен, нито бял, с бейзболна шапка и слънчеви очила. На английски език ми каза, че иска да го откарам до Варна. Спряхме до валутно бюро в Обзор, където клиентът обмени 500 евро. По пътя не говорихме. Плати за курса 130 лв., а аз го оставих пред автогарата във Варна", спомня си таксиджията.

Въпреки сглобения от свидетелите пъзел на част от движението на терористите експертите, изследвали документи, банкноти, шапки, кърпа, риза и други вещи, не попадат на обнадеждаващи следи. Факт е, че редица ДНК експертизи по делото завършват безславно -

без извличане на годен биологичен материал,

чрез който да може да се направи ДНК профил.

Няма и следи от терористите по автомобилите, които са наемали, докато са готвели атентата на бургаското летище.

Бомбата избухва в 17,23 ч. на 18 юли 2012 г. На място загиват петима израелци, българският шьофьор Мустафа Кьосев и атентаторът Мохамед ел Хюсейни, ранени са 36 души.

От терориста остават само част от глава с полуизгоряла перука, част от крак с маратонка и парче длан.

Експерти от криминалистичната лаборатория към ОД МВР - Бургас,

извличат клетъчен материал от маратонката,

от шофьорска книжка и карта за социална осигуровка. Изследването на перуката, която е носел терористът, показва, че тя е била от синтетична материя, дълга 36 см и със 7-сантиметров бретон, който е скривал лицето му.

Записи от охранителни камери на летището в деня на атентата във времето от 15,29 до 18,31 ч. показват, че атентаторът идва в аеропорта с такси "Опел Зафира". Влиза за малко в "Макдоналдс" на терминал "Пристигащи", после излиза. Няколко камери засичат движението на терориста в Равда по-рано същия ден.

Четете още:

Свидетел: Лицето на терориста в Бургас бе пъпчиво като портокал

Рекордни 47 млн. лв. кръвнина за убит в атентата в Сарафово

Мелиад Фара
Мелиад Фара
Хасан ел Хадж Хасан
Хасан ел Хадж Хасан
Това е семейният хотел в Несебър, в който атентаторът Хасан Хасан прекарал 6 дни. Снимка: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Това е семейният хотел в Несебър, в който атентаторът Хасан Хасан прекарал 6 дни. Снимка: ЕЛЕНА ФОТЕВА