Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МОХАМАД ХЮСЕИНИ
МОХАМАД ХЮСЕИНИ

“Качих го в моята кола от центъра на с. Равда. Каза на лош английски да го закарам до летище Сарафово. Беше някъде към 16,30-17 ч. Пита за колко време ще стигнем. Седна отзад, носеше не много голяма раница”.

Това разказа пред спецсъда таксиджията Йонко Тодоров, който на 18 юли 2012 г. с жълтия си опел закарал атентатора ливанец Мохамад Хасан ел Хюсеини до летище Сарафово.

В 17,23 ч на аерогарата терористът взриви бомба на метри от автобус, пълен с израелски туристи. Загинаха петима чужденци и българският шофьор на рейса Мустафа Кьосев, 36-има бяха ранени.

“Опита да се пазари за цената, но му казах, че ще струва 50 лв. Преди Ахелой на пътя имаше информационно табло за скорост. Тогава изпищя антирадарът в колата. Мъжът ме пита какво става. Обясних му и разговорът приключи”, каза Тодоров.

На таксиджията му става ясно, че е возил камикадзе, след като в медиите изтекоха записи на камери с него. “Кожата по лицето му бе като на портокал, на пъпки. Каза, че е от САЩ”, спомни си още шофьорът.

В съда бе разпитана и екскурзоводката Данка Ганева, която е оцеляла като по чудо. Жената насочвала израелските туристи в кой автобус да се качат, за да бъдат извозени до хотели в Слънчев бряг. Адската машина се взривила, когато 53-годишната жена била пред автобуса. От бомбата тя загубила слуха си, получила разкъсни рани по тялото и крака.

“Възстанових си слуха 1 г. след атентата. Претърпях и операция”, разказа за мъките си екскурзоводката. Тя обясни пред магистратите, че в болницата 2 израелки изригнали срещу нея, че тя е виновна за случилото се. “Никога досега не бях виждала атентатора, макар че на записите от камерите в летището видях себе си близо до него”, каза още Ганева.

На съд за кървавата баня са предадени задочно ливанците Ел Хадж Хасан, с канадско гражданство, и Мелиад Фарах, с австралийски паспорт. Те са в неизвестност.