Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нови строги правила за покоряването на Еверест въвежда Китай. За да бъдат допускани алпинисти, вече се изисква всеки от тях винаги да е придружаван от шерпи. Това предизвика много недоволство, особено от страна на професионалните алпинисти, които изкачват сами.

Именно новите правила станаха причина и Атанас Скатов да не успее да довърши планираната си експедиция. Той води преговори в Тингри, но не получава разрешение да се изкачва сам. Отива в базовия лагер на Еверест и се опитва да убеди службите на място да го пуснат. Те обаче са категорични, че може да продължи единствено с шерпа. 10 хиляди долара е сумата, която му е поискана, и Скатов е принуден да се откаже, и то само дни след като успя да стане първият българин и първият веган, който покори без допълнителен кислород и без шерпи Чо Ою (8188 м).

сн: Atanas Skatov Athlete
сн: Atanas Skatov Athlete
В официалния си профил във фейсбук Скатов споделя: "Много исках да кача връх Еверест още веднъж. Този път без кислород. Познавам маршрута и съм добре аклиматизиран. Гледам го срещу мен, времето е прекрасно вече няколко дни и още няколко ще е подходящо за качване. Направих всичко, което зависеше от мен, пробвах всякакви варианти, но властите в Тибет са непреклонни. Утре сутрин трябва да напусна лагера и да летя за Катманду. Съжалявам много."

Комерсиалните експедиции към Еверест стават все повече и цените за покоряването на върха се вдигат. Средно повечето авантюристи заплащат около 30-45 хиляди долара, категоричен е алпинистът и консултант Алан Арнет. Той обяснява, че някои с огромни изисквания за удобства по пътя отделят дори до над 100 хиляди. На личния си блог (www.alanarnette.com) представя подробни сметки колко пари за какво трябва да отдели всеки участник в експедиция. Арнет е изчислил, че през последните години компаниите са повишили цените си с 6-12%, и е категоричен, че през следващите пет години сумите ще станат още по-високи заради факта, че стотици туристи се стичат към Еверест всеки ден в периода, когато времето е благоприятно за изкачване. Това обаче ще доведе и до множество проблеми – повече жертви, повече "задръствания" по маршрута, намаляване на възможностите за най-добрите алпинисти в света, които изкачват самостоятелно и без кислород. Цените, разбира се, варират и според това дали се изкачва върхът с отправна точка Китай (Тибетски автономен регион) или Непал.

Според сметките на Алан Арнет само таксата за разрешителното да тръгнеш нагоре е 11 хиляди долара. Очаква се тя да скочи поне на 15 хиляди. През 2017 г. е заловен авантюрист, тръгнал да покорява върха без разрешително. Освен че е депортиран, на него му е забранено да катери на територия на Непал за период от пет години. Плащат се допълнителни 9 500 за разрешение за екипа и координатор. За задължителен шерпа ще са необходими поне 4 хиляди, но в някои случаи сумата може да стигне и до 10 хиляди. Много важни са и застраховките, които варират от 3 хиляди до 20 хиляди долара. Най-скъпите включват евакуация с хеликоптер, но все още не се осъществяват от китайската страна на Еверест.

Голямо перо в бюджета е и самолетният билет, който стига до няколко хиляди долара, в зависимост от полетите и колко багаж се носи. За настаняване и храна в Каманду се предвиждат 300-700 долара в зависимост от това колко време се наложи да се стои там. Пътуването до Лукла пък е около 350 долара. За виза за Непал са необходими 100, а за имунизации – около 200 долара. Стигането от Катманду до базовия лагер също е няколко стотин долара – билети, нощувки, храна. Трябва да се предвидят и разходи за носачи – поне 20 долара на ден, храна средно 20-100 долара на ден. Около 3 хиляди долара са необходими за пет бутилки допълнителен кислород, като маската и регулаторът струват още 450 долара. За екипировка Алан Арнет планира около 7 хиляди - обувки, дрехи, ръкавици, спални чували; и още 2 хиляди – за професионален медицински комплект за първа помощ. Употребата на сателитен телефон също е над хиляда долара. Арнет подчертава, че в някои случаи може да се наложи да се заплаща дори за прогноза за времето – до хиляда долара, както и за специалния ритуал "пуджа" за благославяне по пътя към върха – 300 долара. 

Има туристи, които не желаят да мислят за нищо и да поемат отговорност. Те очакват друг да прецени и изчисли всичко и да свърши цялата работа. Предлагат се пакетни цени за организатори, които поемат цялата логистика. Цените обаче са между 18 хиляди долара до 45 хиляди на човек. Съществуват и компании, които предлагат "лукс", доколкото това е възможно да съществува на Еверест, срещу 85-110 хиляди долара на човек.

Защо шерпите вършат 90% от черната работа при изкачването на върха, четете в хартиеното издание на "168 часа".