Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

45 хиляди долара, за да изкачиш Еверест

Нови строги правила за покоряването на Еверест въвежда Китай. За да бъдат допускани алпинисти, вече се изисква всеки от тях винаги да е придружаван от шерпи. Това предизвика много недоволство, особено от страна на професионалните алпинисти, които изкачват сами.

Именно новите правила станаха причина и Атанас Скатов да не успее да довърши планираната си експедиция. Той води преговори в Тингри, но не получава разрешение да се изкачва сам. Отива в базовия лагер на Еверест и се опитва да убеди службите на място да го пуснат. Те обаче са категорични, че може да продължи единствено с шерпа. 10 хиляди долара е сумата, която му е поискана, и Скатов е принуден да се откаже, и то само дни след като успя да стане първият българин и първият веган, който покори без допълнителен кислород и без шерпи Чо Ою (8188 м).

В официалния си профил във фейсбук Скатов споделя: "Много исках да кача връх Еверест още веднъж. Този път без кислород. Познавам маршрута и съм добре аклиматизиран. Гледам го срещу мен, времето е прекрасно вече няколко дни и още няколко ще е подходящо за качване. Направих всичко, което зависеше от мен, пробвах всякакви варианти, но властите в Тибет са непреклонни. Утре сутрин трябва да напусна лагера и да летя за Катманду. Съжалявам много."

Комерсиалните експедиции към Еверест стават все повече и цените за покоряването на върха се вдигат. Средно повечето авантюристи заплащат около 30-45 хиляди долара, категоричен е алпинистът и консултант Алан Арнет. Той обяснява, че някои с огромни изисквания за удобства по пътя отделят дори до над 100 хиляди. На личния си блог (www.alanarnette.com) представя подробни сметки колко пари за какво трябва да отдели всеки участник в експедиция. Арнет е изчислил, че през последните години компаниите са повишили цените си с 6-12%, и е категоричен, че през следващите пет години сумите ще станат още по-високи заради факта, че стотици туристи се стичат към Еверест всеки ден в периода, когато времето е благоприятно за изкачване. Това обаче ще доведе и до множество проблеми – повече жертви, повече "задръствания" по маршрута, намаляване на възможностите за най-добрите алпинисти в света, които изкачват самостоятелно и без кислород. Цените, разбира се, варират и според това дали се изкачва върхът с отправна точка Китай (Тибетски автономен регион) или Непал.

Според сметките на Алан Арнет само таксата за разрешителното да тръгнеш нагоре е 11 хиляди долара. Очаква се тя да скочи поне на 15 хиляди. През 2017 г. е заловен авантюрист, тръгнал да покорява върха без разрешително. Освен че е депортиран, на него му е забранено да катери на територия на Непал за период от пет години. Плащат се допълнителни 9 500 за разрешение за екипа и координатор. За задължителен шерпа ще са необходими поне 4 хиляди, но в някои случаи сумата може да стигне и до 10 хиляди. Много важни са и застраховките, които варират от 3 хиляди до 20 хиляди долара. Най-скъпите включват евакуация с хеликоптер, но все още не се осъществяват от китайската страна на Еверест.

Голямо перо в бюджета е и самолетният билет, който стига до няколко хиляди долара, в зависимост от полетите и колко багаж се носи. За настаняване и храна в Каманду се предвиждат 300-700 долара в зависимост от това колко време се наложи да се стои там. Пътуването до Лукла пък е около 350 долара. За виза за Непал са необходими 100, а за имунизации – около 200 долара. Стигането от Катманду до базовия лагер също е няколко стотин долара – билети, нощувки, храна. Трябва да се предвидят и разходи за носачи – поне 20 долара на ден, храна средно 20-100 долара на ден. Около 3 хиляди долара са необходими за пет бутилки допълнителен кислород, като маската и регулаторът струват още 450 долара. За екипировка Алан Арнет планира около 7 хиляди - обувки, дрехи, ръкавици, спални чували; и още 2 хиляди – за професионален медицински комплект за първа помощ. Употребата на сателитен телефон също е над хиляда долара. Арнет подчертава, че в някои случаи може да се наложи да се заплаща дори за прогноза за времето – до хиляда долара, както и за специалния ритуал "пуджа" за благославяне по пътя към върха – 300 долара. 

Има туристи, които не желаят да мислят за нищо и да поемат отговорност. Те очакват друг да прецени и изчисли всичко и да свърши цялата работа. Предлагат се пакетни цени за организатори, които поемат цялата логистика. Цените обаче са между 18 хиляди долара до 45 хиляди на човек. Съществуват и компании, които предлагат "лукс", доколкото това е възможно да съществува на Еверест, срещу 85-110 хиляди долара на човек.

Защо шерпите вършат 90% от черната работа при изкачването на върха, четете в хартиеното издание на "168 часа". 

Коментара ()

Вашият коментар