Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Инсулинова резистентност, хормонални проблеми, затлъстяване, натрупване на мазнини, нарушения в зрението, диабет тип 2, инфаркти, инсулти. Всички тези заболявания са приписвани на бялата захар. Според изследвания тя води също до увреждания на черния дроб, бъбреците и ендокринната система, а при децата провокира хиперактивност, нервност и проблеми със съня. Затова по препоръка на Световната здравна организация много правителства се опитват да въведат законови мерки, за да ограничат употребата й.

Ирландия въведе “данък захар”, след като получи одобрението на ЕС за тази мярка, с която се вярва, че може да се ограничи броят на хората, страдащи от затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечносъдови проблеми. Това се прави по препоръка на Световната здравна организация, която от години алармира, че затлъстяването по света се е увеличило повече от два пъти между 1980 и 2014 г. и засяга над 500 милиона души. От организацията предупредиха в свой доклад, че до 2030 г. населението на Европа ще се сблъска с епидемия от затлъстяване, като най-засегнатите страни ще са Ирландия, Гърция, Испания, Швеция и Чехия. Смята се, че ако не бъдат взети мерки, до 2030 г. 89% от населението в Ирландия ще бъде с тегло над нормите.

Една от основните препоръки е ограничаване на консумацията на захарни изделия, най-вече на подсладени напитки, с които според изследвания се приемат 70% от дневната консумация на захар. Специалисти са категорични, че мярката ще помогне да се намалят случаите на сърдечносъдови проблеми и диабет тип 2. Особено важно е консумацията на такива продукти да бъде ограничена сред младите, които често прекаляват с подсладените напитки. Месец по-рано такъв данък бе приет и във Великобритания. Там от години се води спор дали да бъде приета мярката. Най-активният борец за въвеждането на по-високо облагане на продуктите, съдържащи много захар, е Джейми Оливър. Той от години води борба срещу погрешните практики, насърчаващи младите да консумират вредни продукти, и не пропуска възможност да говори за опасностите от затлъстяването, което нарича "тихият убиец". Факт е, че след приемане на допълнително облагане на продукти, съдържащи над определено количество захар, много от производителите променят съдържането към вариант с по-малко от “бялата отрова”, както често я наричат.

В Германия също се обсъжда въвеждането на такива мерки. До Ангела Меркел, правителството и лидерите на партиите бе изпратена петиция от 2000 лекари, болнични заведения и здравноосигурителни компании. Исканията им са: "Със захарта трябва да се борим както с цигарите - чрез законодателни мерки, акцизи и ограничения в рекламата." Против "данък захар" обаче се изказа германският министър на земеделието и храните Юлия Кльокнер с довода, че “наказателният данък няма да направи хората по-здрави”. В Европа такава мярка е приета също във Франция, Белгия, Норвегия, Финландия и Унгария. Най-строги са изискванията във Франция, където се предвижда да се забрани продажбата на напитки със захар в ресторанти, хотели и учебни заведения, както и да бъдат ограничени в ресторантите за бързо хранене.

В световен мащаб мярката вече дава резултати. Според изследване на учени от Университета в Северна Каролина след въвеждането на допълнителното облагане с почти 10% е спаднала консумацията на напитки с добавена захар. Мерките са необходими заради това, че през последните години множество изследвания доказаха, че бялата захар е причина за развитие на множество опасни болести – инсулинова резистентност, хормонални проблеми, затлъстяване, натрупване на мазнини, нарушения в зрението, диабет тип 2, инфаркти, инсулти.