Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Магическият квадрат е загадка до днес
Магическият квадрат е загадка до днес

 Магическата криптограма била таен знак между първите християни 

Квадратът "Сатор" е много древен магически пъзел, който столетия наред действа като магнит на историци, археолози, математици и учени.

Открит е чак през XIX в. в Помпей - градът, изпепелен през 79 г. от вулкана Везувий.

Изображението на квадрата може да се види и в църквата "Санта Мария Маджоре" в Рим, на тухла от стената на катедралата "Свети Петър", в древен сирийски град и др.

Все още никой не може да каже със сигурност дали пъзелът е създаден от християни, евреи или е дело на езичници.

Любопитното е, че текстът може да се чете отгоре надолу, отдолу нагоре, отляво надясно или отдясно наляво. Също и ако се завърти на 180 градуса, по диагоналите и т.н.

Основната версия е, че символът е използван като защита срещу злите сили, нещо като амулет, което пази от окото на злото.

На пръв поглед на него могат да бъдат прочетени пет думи, които до днес не е ясно какво означават:

S A T O R

A R E P O

T E N E T

O P E R A

R O T A S

Много учени допускат, че криптограмата все пак може да е дело на християни. Причината е, че ако се разместят по определен начин буквите се получава гръцки кръст, на който на латински е изписано: "Нашият Отец", както по хоризонтала, така и по вертикала. Двойките А и О могат да са аналогия на концепцията за Алфата и Омегата - началото и края.

Затова има доста предположения, че ранните християни са използвали магическия квадрат като таен знак, за да се разпознават. В първите години римляните са подлагали на жестоки гонения последователите на Исус и те са имали различни тайни кодове, за да покажат помежду си принадлежността си към новата религия, без това да е опасно за тях.

Доказателство за тази версия е една коптска молитва, според която Христос е разпнат с пет нокътя - Сатор, Арепо, Тенет, Операта и Ротас. Неслучайно етиопските християни с тях обозначават и петте рани на Спасителя.

Византийските тълкувания са по-различни. По времето на Константин VII, някъде през 940 г. след Христа има тълкувания, че квадратът показва имената на овчарите, станали свидетели на раждането на Христос.

Според други гръцки източници така всъщност са се казвали маговете, дарили Младенеца със злато, ливан и смирна.

Четете още:

Учени доказаха: Чуваме как обявяват смъртта ни

Одриски владетел на 19 г., при който е заровено съкровището от Златиница, печели олимпиада, но е съсечен от бащата на Александър Велики

Може ли Луната да ни убие

Подредени по определен начин буквите образуват кръст, на който пише "Нашият Отец"
Подредени по определен начин буквите образуват кръст, на който пише "Нашият Отец"