Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проучване доказва, че съзнанието на човека продължава да работи след като тялото престане да дава признаци на живот. Това означава, че хората осъзнават собствената си смърт.

Екип от медицинския факултет на университета в Ню Йорк разследва това чрез идентични проучвания в Европа и САЩ на хора, чието сърце е спирало, а след това са върнати към живота.

Авторът на проучването д-р Сам Парниа споделя пред сайта "Лайв Сайънс", че хората описват наблюдението си над лекарите и сестрите, които се борят за живота им, описват разговорите им и подробности, които няма как да знаят.

Според него разказите на хората са проверени, след като е била потърсена гледната точка и на медиците, които са спасили живота им.

Има и доказателства, които предполагат, че починал човек може дори да чуе как собствената му смърт се обявява от лекарите.

Някои съобщават за светлина в края на тунел, а други твърдят, че са се носели над тялото си и са гледали как медиците се борят за живота им.

Учените доказват всъщност, че смъртта на мозъчните клетки може да отнеме часове.

От медицинска гледна точка, лекарите определят смъртта, когато сърцето спре да бие и прекъсне кръвоснабдяването на мозъка. Мозъчната кора, която е отговорна за мисленето и обработката на информация от петте сетива, също незабавно се извива, уточнява изследователите и обясняват: "Това означава, че в рамките на 2 до 20 сек. няма да бъдат открити мозъчни вълни на електрически монитор". Това предизвиква верижна реакция на клетъчните процеси, които ще доведат до смъртта на мозъчните клетки. Този процес обаче може да отнеме няколко часа след спиране на сърцето.