Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

У нас Комисията по здравеопазване

категорично отхвърля предложение

за узаконяване на евтаназията

Решението на 104-годишния учен Дейвид Гудал да се подложи на евтаназия стана световна новина и отново повдигна широко дебатирания въпрос за и против правото на човек сам да избере кога да умре.

Такава възможност съществува законово само в няколко страни, като в някои клиники цената на асистираното самоубийство достига до

над 17

хиляди евро

Дейвид Гудал е известен ботаник и зоолог, преподавал във Великобритания, САЩ и Австралия. Пенсионира се чак като навършва 102 години и твърди, че вече се чувства уморен от живота. Затова през последните две години търси вариант законно да сложи край на живота си. В Австралия, където живее, обаче му отказват това право, затова той предприема далечно пътуване до Швейцария, където евтаназията е разрешена от закона.

Гудал дава пресконференция за намеренията си и подчертава: “Не исках да идвам в Швейцария, въпреки че е красива страна. Принуден съм, защото австралийската система не позволява евтаназията. В последните години моят живот е незадоволителен почти във всяко отношение. Колкото по-скоро дойде краят, толкова по-добре. Вярвам, че стар човек като мен трябва да има пълни права над живота си - включително правото на асистирано самоубийство.”

Швейцария е популярна дестинация за евтаназия, защото там

съществуват специални клиники,

предлагащи услугата. Освен това липсва условието да си швейцарски гражданин, за да се подложиш на процедурата.

Разбира се, нужно е да отговаряш на определени условия и не всеки бива одобряван. Необходимо е пациентите да са в напълно нормално умствено състояние, за да докажат, че сами вземат решението.

Написано е и изрично условие асистиращото лице да не извлича лична облага от смъртта на пациента. Затова и евтаназията не може да бъде извършена от човек от семейството, наследник или близък, защото след това има риск той да бъде съден за убийство.

Именно на клиниката “Дигнитас” в Цюрих преди години е посветен документалният филм на BBC “Изборът да умреш”, в който участваше и самият Тери Пратчет. Приживе големият писател, който страдаше от алцхаймер, бе застъпник на евтаназията.

Лентата е бурно критикувана, тъй като без цензура показва асистираното самоубийство на възрастен швейцарец. Клиниката обаче става световно известна и привлича хора от цял свят.

Официална статистика не е обществено предоставяна, но се смята, че в “Дигнитас” края си са намерили доброволно няколко хиляди пациенти. Разбира се, срещу заплащане. Според изчисления на в. “Индипендънт” цената за асистирано самоубийство в Швейцария варира от 7 до над 17 хиляди евро. Мнозина са готови да ги платят, за да могат да си отидат с достойнство.

Всъщност

Холандия е първата страна,

която през 1993 г. законово разрешава евтаназията. Само и единствено обаче ако състоянието на пациента е обявено за нелечимо и то поне от двама специалисти. Освен това е необходимо да се докаже, че не съществуват методи за лечение на заболяването му.

Важно е и болният писмено да потвърди искането си и собственоръчно да се подпише. Той минава и психологическа оценка доколко е в състояние самостоятелно да взима решения.

Евтаназия при определени условия е разрешена също в Люксембург, Германия, Австрия, Канада, Япония, Колумбия, както и в някои щати на САЩ. Достъпна е обаче единствено за граждани на съответната държава или жители на щата.

Прави се и разграничаване между евтаназия – когато смъртта на пациента се ускорява чрез приемане на специални медикаменти; и асистирано самоубийство - когато на пациента се предоставят нужните медикаменти и инструкции как да се използват, но той сам приема субстанцията. В някои държави е разрешен единствено вторият вариант.

В Белгия закон, позволяващ евтаназия, съществува от 2002 г., като той е един от най-свободните. В него не е вписано ограничение за минимална възраст за процедурата. В много страни право на евтаназия имат единствено хора, навършили пълнолетие или поне 16 години.

През 2016 г. за първи път в Белгия

е разрешено асистирано самоубийство на дете

Случаят предизвика множество протести. По статистически данни в страната на евтаназия се подлагат над две хиляди души годишно.

В България през 2011 г. беше внесен законопроект евтаназията да бъде разрешена при изрична молба от страна на болния или неговите близки. Комисията по здравеопазване в Народното събрание обаче отхвърли предложението на първо четене и то въобще не стигна до второ.