Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Си Бою прави 5 опита да изкачи Еверест, като през 2016 г. виелица го принуждава да се откаже само 10 метра под върха.
Си Бою прави 5 опита да изкачи Еверест, като през 2016 г. виелица го принуждава да се откаже само 10 метра под върха.

Дава го на болен алпинист, когато групата е блокирана за три дни при екстремни условия. После заболява от рак и губи целите си крайници

Онкоболен 69-годишен китаец с два ампутирани крака преследва мечтата си да изкачи Еверест от 43 г. Си Бою успява да достигне най-високия връх в света на 14 май. За феноменалния успех на смелия мъж съобщи синът му Клауд Си в китайската платформа уичат.

"Баща ми покори Еверест в 8,26 ч. непалско време (3,26 ч. българско - бел. ред.)!!! Осъществи 40-годишната си мечта!!!", пише радостният Клауд Си.

Това е петият опит на Си Бою от 1975 г. насам да стъпи на хималайския първенец.

"Бою най-накрая спечели своята 40-годишна битка с Еверест", каза по телефона за "Хималаян таймс" шерпът Мингма Гяле, който помага на катерачите до най-горния лагер. Той е легенда в професията, защото успява да изкачи всички 14 осемхилядници в Хималаите от първия си опит.

Освен него още 11 шерпи помагат на 69-годишния китаец по пътя му нагоре по склона.

Той загубва крайниците си при измръзване именно в експедиция към върха през 1975 г.

Внезапно се извива височинна буря.

Тогава Бою дава своя спален чувал на алпинист от 20-членната експедиция, който се чувства зле.

Бедствието се развихря в т.нар. мъртва зона над 8000 метра и блокира мъжете в продължение на три нощи под Еверест, без да успеят да стигнат до върха.

След като остава без спален чувал,

на сутринта Си Бою не усеща краката си.

Те са премръзнали. При прегледа в болницата по-късно става ясно, че трябва да се прости с подбедриците си. А през 1996 г., са ампутирани и бедрата му. Тогава мечтателят се разболява от лимфом и му е направена операция, при която са отстранени вече целите крака.

Независимо от преживяното той никога не се отказва от намерението да изкачи най-високия хималайски връх.

"Покоряването на Еверест е най-голямата ми мечта. Осъзнах го. Това е предизвикателство към мен самия и едновременно към съдбата", казва той пред агенция "Франс прес".

След фаталния си опит да стъпи на топа на света Си Бою прави още три - през 2014, 2015 и 2016 г.

Последния път стига най-близо до върха - на около 10 метра,

но точно в този момент излиза силна виелица, заради която е принуден да се върне надолу към лагера.

Малшансът преследва Бою и миналата година, когато разбира, че не може да тръгне към Еверест, тъй като непалските власти

забраняват на хората с два ампутирани крака, незрящите,

децата под 16 г. и соло алпинистите да вървят към 8848-метровата височина.

Решението е взето от съображения за сигурност, но тази година то е отменено от съда като акт на дискриминация.

Смелият китаец не е първият човек, покорил хималайското било с две протези, но е най-възрастният и поставя рекорд, защото използва непалския маршрут.

Преди него друг мъж с два ампутирани крака - новозеландецът Марк Инглис, забива знамето на Еверест през 2006 г., когато е на 59 г. Тази седмица времето е благоприятно за алпинистите. Най-добре е запътилите се към Еверест да тръгнат от края на март до края на май. След което времето на Хималаите се влошава. Практически има само няколко дни, в които планинските катерачи могат да покорят върха и те ги очакват в базовия лагер. Очаква се до края на месеца около 400 души да са стъпили на най-високото място на планетата.

В разгара на сезона за атака на снежните склонове австралиец постави рекорд по най-бързо изкачване на най-високите върхове на 7-те континента. Стив Плейн покори Еверест също на 14 май, с което стъпи на т.нар. "7 била" - най-високите върхове на 7-те континента, съобщиха организаторите на експедицията.

Той започва мисията си преди 117 дни в Антарктида

- на 16 януари. След това се е насочил към Анконкагуа в Южна Америка, Килиманджаро в Африка, пирамидите Карстенц в Папуа Нова Гвинея, които покриват Австралия и Океания, Елбрус в Европа и Денали в Северна Америка.

Исуари Поудел, директор на "Хималаи гайдс" в Непал, казва, че се чул по телефона с него от базовия лагер на Еверест. Плейн с двама шерпи е покорил 8848-метровия връх към 7 ч. сутринта местно време (2 ч. през нощта българско - бел. ред.).

36-годишният мъж е роден в Пърт и преди 4 г. претърпява инцидент по време на сърфиране. Тогава счупва врата си, но после се възстановява и продължава да се катери по върхове.

Предишният рекорд принадлежеше на поляка Януш Кочански, който изкачи 7-те върха за 126 дни миналата година.

Четете още:

100-грамово устройство можеше да спаси живота на Боян Петров

Жената на Боян Петров: Това беше битка с планината - тя го искаше за себе си, аз - за мен