Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Или как да се задвижи е-правителството

Българската администрация действа изключително бързо. Само за 4 години успя да прокара решение, което спестява милиони.

През 2014 г. бизнесът поиска от тогавашното правителство промени в Кодекса на труда, които да позволяват на работодателя да води трудовото досие на служителите в електронен вариант, включително и да може да уволнява по имейл. Мотивите са, че така се пести както от хартия, така и от служители по човешките ресурси.

През 2017 г. такава разпоредба беше вкарана в Кодекса на труда, но близо 2 години беше забавена пък наредбата към нея. За това време се смениха три парламента, пет правителства и двама президенти. Бързо е, няма спор.

Извън иронията не е лошо наистина да похвалим администрацията и политиците. Правейки най-сетне тази услуга на бизнеса, взеха, че отвориха широко вратата на електронното правителство. Така че утрешното уволнение с имейл може някой ден да доведе до дълго чаканото електронно гласуване, примерно по имейл.

Факт е, че българското трудово право отдавна трябваше да бъде съобразено с живота в дигиталната ера.

Все пак минаха вече 47

г. от изпращането

на първия имейл

през 1971 г. Минаха и над 30 г. от първия имейл, изпратен от България. За това време електронната поща се превърна в основен комуникационен канал. Да не говорим за хилядите работници, които никога не са срещали очи в очи работодателя си, какво остава да си подписват документи на хартия.

Правото на шефа да води трудовите досиета в електронна форма, включително и да връчва съобщение за уволнение по този начин, всъщност не променя нищо. Реално се ползваше и до момента. Само че имейлът гласеше: “Уволнен си, мини през “Личен състав”

да се подпишеш и си

събирай партакешите!”

Горе-долу с този текст държавна институция миналия месец се отърва от 250 души. Още повече че промяната реално не засяга правата на работника. Остават си всички защити срещу незаконно уволнение, дори имейлът вече ще може да се ползва като доказателство при съдебните дела за незаконно уволнение.

Промяната обаче е значима заради едно-единствено изискване на приетата от правителството наредба. И това е задължението връчването на тези електронни документи да става през системата за препоръчана електронна поща. Тя бе изградена от държавата, но ползването ѝ до момента е нулево. И ще продължи да е така докато не се появи този масов остен, който да накара хората да се регистрират в нея. И да я ползват. Следващите стъпки вече ще са, след като така и така човек има регистрация, да я ползва и за контакти с администрацията. И реално електронното правителство да заработи. Пък тогава, някой ден, може да спечели и демокрацията с въвеждането на електронни избори. Идея, която е по-стара дори от уволнението по имейл.

Коментарът е от "24 часа"