Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сдобих се с тази икона при едно мое посещение в българския храм "Св. Стефан" в Цариград през 2010 г.

Това е единствената икона в света, чийто сюжет изобразява как светите равноапостолни братя даряват българската азбука на Богородица.

На тоя ден през 1996 г. за пръв път разбрах, че на тая дата се почитат св. св. Кирил и Методий по стар стил, защото тогава отбелязах за пръв път патронния празник на моето училище, Класическата гимназия.

На този ден лично почитам и възрожденците, които с отбелязването на датата обявиха на света, че българската нация е узряла за свободата си.

На този ден ме изпълва особена гордост, че принадлежа към народ, който наистина е бил културен и духовен център за славянските държави през Средните векове, и е дал културата на Русия - сбирщина от току-що покръстени диваци, които днес се опитват да ни убедят, че те, видиш ли, са дарили кирилицата на света.

Всяка година на този ден, 11-и май, в 11 ч. се събираме пред Народната библиотека, за да почетем не просто създаването на славянската азбука и изключителното наследство, което ни оставиха двамата солунчани, а вдъхновението да учим църковнославянски, старогръцки и латински, да изследваме историята и литературата, да изучаваме древните философи и постиженията на човешкия дух и ум.

И както казва според "Пространното житие на Константин-Кирил" самият Философ, "създай избрани люде, единомислещи... и вдъхни в сърцата им словото на твоето учение."

Честит празник, класици! <3

#НашитеУчители

#ВървиНародеВъзродени