Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин се ръкува с Герхард Шрьодер след встъпването си в длъжност в Кремъл. Вдясно - руският премиер Дмитрий Медведев аплодира президента.
Владимир Путин се ръкува с Герхард Шрьодер след встъпването си в длъжност в Кремъл. Вдясно - руският премиер Дмитрий Медведев аплодира президента.

Единственият западен лидер, който присъства лично на встъпването в длъжност на новия стар руски президент Путин в Москва, бе бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер. Заради това той бе остро критикуван в Германия.

На всичкото отгоре, поемайки задълженията си на руски президент за четвърти мандат, Владимир Путин се ръкува само с трима души - патриарх Кирил, Дмитрий Медведев и Герхард Шрьодер, посочва в. “Вашингтон пост”. “Това беше интересен и символичен момент. На най-голямото политическо събитие за годината в Русия, само два дни преди 9 май, победата на Съветския съюз над нацистите във Втората световна война, бивш канцлер на Германия е сред удостоените с ръкуване”, пише американският вестник. Мястото на Шрьодер показва дълбоката връзка на ексканцлера, смятан за най-важния чуждестранен приятел на Кремъл, и Путин.

Шрьодер поддържа близко приятелство с Владимир Путин още от времето, в което бе канцлер. Тогава лично с посредничеството на руския президент семейството на Шрьодер осинови две деца от Петербург. Това стана въпреки забраната руски деца да се осиновяват в чужбина. Децата останаха при вече бившата му съпруга Дорис, която освен тях има и момиче от първия си брак.

За разлика от връзките с жените връзката му с Путин е по-крепка от всякога. Тя стана още по-тясна, когато след падането си от власт бившият канцлер започна работа в “Норд стрийм” ООД – дружество, което принадлежи 51% на “Газпром” и е натоварено със задачата да построи спорния газопровод “Северен поток”. Като председател на акционерите Шрьодер взима 250 000 евро годишна заплата. От септември миналата година той е и член на надзорния съвет на “Роснефт”.