Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полиция и пожарна трябваше да пристигнат спешно на чеверме парти за Гергьовден, което 150 православни, си организирали в берлинския парк „Фридрихсхайн“ в неделя. По-късно стана ясно, че празнуващите са от Босна и Херцеговина.

Самите полицаи били толкова впечатлени от гледката, че пуснаха развеселен пост във фейсбук-страницата на берлинската полиция.

„24 градуса, слънце, перфектно време за грил. И докато човек си седи в дежурната полицейска кола, чува по радиото: „Идете, моля, в парка „Фридрихсхайн“, там множество хора разтоварват от автомобилите си цели овце, одрани.“ Това, което нашите колежки и колеги след това преживяват във „Фридрихсхайн“, е още по-странно и от самото радиосъобщение. На поляната за грил в парка около 150 възрастни и деца се разхождат около тлеещи въглени – разхвърляни направо върху сухата трева. А върху тях – овце! 12 на брой! Всички се въртят на грилове под слънцето, а гриловете се движат от... разбира се, акумулаторите на колите. Няма от какво друго.

Никой не желае да поеме отговорност за партито. Едва, когато колегите ни викат пожарна и те пристигат на мястото с пожарогасители, компанията се пораздвижва. Обясняват, че празнували така от 10 години, чествали Великден. Докато пожарникарите се заемат с тлеещия огън върху тревата, за да предотврати опасността от пожар, нашите колеги записват личните данни на компанията. Хората сътрудничат, разтурват гриловете и събират въглените в алуминиеви паници. Овцете са купени от магазин в квартал „Вединг“. Някои от тях бяха изядени на място, други натоварени обратно в колите.“ Това гласи съобщението на полицията, като тя неколкократно уточни и че в Берлин е разрешено да се грилва в парковете, включително и цели животни, ако такъв е вкусът на хората, но трябва да се спазват правата за безопасност.

Хиляди възмутени или пък развеселени берлинчани коментират под поста на полицията. Някои се сещат, че става дума за Гергьовден и най-вероятно животните не са овце, а агнета, каквато е традицията. Полицията уточнява отново, че не я интересува какво се празнува, а как. На възмутени от гледката на цели, набучени на чевермета агнета, отговаря, че това е същото като типичните за Коледа в Германия набучени на грил цели прасенца.