Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Брендо осъден окончателно на 6 г. Търсят го, за да го вкарат в затвора Делото срещу Брендо продължи 12 г.

Това е трета ефективна присъда за Кокаиновия крал. Преди това той получи наказания от Румъния и Италия

12 години след старта на единственото дело у нас срещу Евелин Банев-Брендо най-сетне то приключи.

Кокаиновият крал е осъден окончателно на 6 г. затвор от Върховния касационен съд (ВКС) за участие в престъпна група за пране на пари, научи “24 часа”.

Решението на висшите магистрати е от 26 април т.г. То още не е публикувано на сайта на ВКС. Причината е забрана в закона решението да се огласява, преди да е получено уведомление от прокурор, че осъденият е влязъл в затвора.

Това означава, че службите още търсят Брендо, за да го вкарат зад решетките.

Ще влезе ли

Брендо

в затвора?

Отговорът на въпроса се прехвърля като горещ картоф между съда, прокуратурата и полицията. Не един път са се появявали информации, че Брендо е зад граница, далеч от българското правосъдие. Месеци по-късно той ги опровергава с появата си в съдебната зала.

Брендо е с мярка за неотклонение “подписка”, но от 2014 г. има и забрана да напуска страната.

Това е третата му ефективна присъда в рамките на 1 г. Преди това той бе осъден от Румъния на 10 г. и половина затвор за трафик на 51 кг кокаин и в Италия - на 20 г. по т.нар. афера “Кокаинови крале”.

У нас делото му продължи 12 г. Разследването започна през 2006 г. 4 години по-късно то влезе в съда.

Първата присъда,

която Брендо

получи, е 7 г. и

половина затвор

през 2013 г.

Чете я съдия Костадинка Костадинова в Софийския градски съд. Тя прие, че Брендо и трима негови роднини са превъртели през различни банкови сметки в чужбина 11 138 650 евро, равни на над 21 млн. лв., от трафик на наркотици.

Тогава бившата съпруга на Брендо Моника Добринова, сестра ѝ Десислава Дишлиева, вдовица на разстреляния през май 2005 г. Константин Дишлиев, и братът на Банев - Симо Карайчев. получиха по 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок.

Присъдата бе отменена от апелативния съд в София, а през 2015 г. ВКС върна делото за ново разглеждане на втора инстанция.

През март м.г. друг състав на Софийския апелативен съд с председател Невена Грозева осъди Брендо на 6 г. затвор, а брат му Карайчев на 3 г. За невинни магистратите обявиха Моника Добринова и Десислава Дишлиева, тъй като доказателства, че те са участвали в бандата, няма. Сега ВКС потвърждава наказанието за Брендо, а окончателно са оправдани Добринова и Дишлиева.

Според апелативния съд Банев заедно с брат му и убития му баджанак Констатин Дишлиев действали като група за пране на пари от 17 октомври 2002 г. до 30 май 2005 г. Дейността им се простирала в България, САЩ, Британските Вирджински острови, Ирландия, Австрия и Швейцария. Те са превеждали

суми от по

няколко хиляди

до милиони евро

в различни

сметки в

чужбина

към “Прайвът файнънс юниън”.

“Налице е съгласуваност във волите им да вършат престъпления в страната и чужбина с цел имотна облага”, посочи съдът.

Магистратите установиха, че тримата са закупили 7 офшорни фирми, на които открили банкови сметки в страни, различни от регистрацията им. Освен това Банев, Карайчев и Дишлиев са внасяли пари на ръка в тях,

пренасочвали и

движението на

средствата

между отделните

дружества,

за да не може да се проследи произходът им.

“Офшорните дружества не са били използвани за минимализиране на печалбата и за данъчни облекчения, тъй като не съществуват доказателства да са развивали на практика някаква дейност нито в зоните по регистрацията им, нито извън тях”, казва съдът. И приема, че целта на фирмите била да се скрият действителните им собственици, като за това били използвани подставни лица - чужди фирми и граждани.

Апелативните съдии коментират, че това какъв е източникът на средствата, които бандата ще изпере, и “дали изобщо тези пари са от трафик на наркотици” не е от значение и е формално изискване в закона.

Подсъдимите не са имали бизнес, с който да се обясни огромният паричен поток, вливан от края на 2002 г. до средата на 2005 г. в офшорните дружества и оттам към “Прайвът файнънс юниън”, става ясно по делото.

Магистратите поясняват, че бандата на Банев, Карайчев и Дишлиев се

отличавала с

високо ниво на

конспиративност,

което затруднило събирането на доказателства. “Още повече че не са били използвани характерните за разследвания на този вид престъпления доказателствени способи - СРС, агенти под прикритие, контролирани доставки, защитени свидетели”, посочва съдът.

В началото на 2017 г. Брендо бе получи задочно окончателна присъда в Румъния от 10 г. и половина затвор за внасяне на кокаин. Властите в Букурещ поискаха веднъж екстрадиция на Брендо. През 2014 г. обаче апелативният съд в София отказа, тъй като от Румъния не изпратиха надлежни документи за какво точно искат предаването на Брендо. Друг мотив, с който съдът отхвърли искането, бе, че срещу него се води дело у нас, което е с приоритет. Второ искане от Румъния у нас не е постъпвало.

Брендо е бил шеф и инициатор на организация за международен трафик на кокаин,

вземал е

автономно

оперативни

решения

и е издавал заповеди на съдружниците си според нуждите на трафика, прие съдът в Италия.

През юли 2013 г. Брендо получи 20 г. затвор на първа инстанция от съда в Милано по т. нар. афера “Кокаинови крале”. Присъдата бе потвърдена от апелативния съд в Милано година по-късно. Чрез aдвокатите си Брендо обжалва пред касационния съд в Рим. След нов тур между съдебните инстанции през септември м.г. върховният съд на Италия потвърди 20 г. затвор за Кокаиновия крал.

Досега от Върховната касационна прокуратура не са съобщавали Италия да е поискала официално да ѝ предадем Брендо, за да излежи присъдата си на Апенините.

Според юристи ако той бъде открит, трите му присъди могат да бъдат кумулирани от съда и той да излежи едно общо най-тежко наказание в затвора.

Снимката му още е на сайта на Интерпол

Снимката 53-годишния Евелин Банев-Брендо е в сайта на Интерпол от февруари 2016 г. до днес. Публикувана е по искане на Румъния, която го търси по дело за трафик на кокаин.

Властите в Букурещ го обявиха за международно издирване, след като Софийският апелативен съд отказва да го екстрадира. Ако Брендо обаче иде в Румъния, той веднага ще бъде арестуван и вкаран зад решетките, за да излежи присъдата си от 10 г. и половина.

От сайта на Интерпол става ясно, че по искане на северната ни съседка с червена бюлетина се издирват и други 93-ма души.

В края на м.г. Брендо е бил забелязван да пие чай в скъп столичен хотел, други твърдят,че се подвизавал в “Оазис” в Лозенец.

Коментара ()

Вашият коментар