Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Факсимиле: Гадзета дело спорт
Факсимиле: Гадзета дело спорт

Унгарският алпинист Клайн Давид, който бил в една експедиция с българския зоолог Боян Петров, е съобщил, че той е изчезнал на Шиша Пангма. Това писа италианският всекидневник „Гадзета дело спорт”.

Според унгареца двамата се разделили на 29 април. Петров решил да изкачва хималайския връх сам – нещо, което не е необичайно за него, след като прекарал 3 нощи на 6000 и 6400 м., след които спътниците му по експедиция започнали да слизат. Сред тях били и двама италианци –Марио Виелмо и Себастиано Валентини. Те сега се намират на височина 4300 м в Тингри, където отишли, за да възстановят силите си предвид предстоящия опит за изкачване.

Изглежда, че за последен път Петров бил видян на 3 май – бил близо до зоната на лагер 3. На 5 май обаче един украински алпинист, част от експедицията, достигнал до него с трима шерпи и намерили палатката на Петров полуотворена и пълна със сняг. Там бил и спалният му чувал. Давид съобщава, че има надежда българинът да е слязъл по друг път до вътрешните лагери, където има запас от храна.

Проблемът е, че 45-годишният Петров е диабетик и в миналото е имал тежки случаи заради заболяването си, както на Анапурна, така и на К2, където е бил спасен с помощта на други алпинисти. Петров е изкачил 10 осмохилядници без кислородни маски. В миналото Петров се е излекувал от тумор, а освен това е оживял и след трудова злополука. Въпреки всичко това той се е възстановил за рекордно време и се е върнал към изкачването на върхове. След Анапурна, Макалу и Нанга Парбат през 2016 г., миналата година изкачи Гашербрум и Даулагири, припомня италианското издание.

Новината за изчезването на Петров съобщи и Монтаня ТиВи (телевизия Планина).

Телевизията цитира унгареца Давид, според когото «въпреки че ситуацията е много тревожна, не вадим никакви окончателни изводи, защото има и други случаи от миналото като например с италианеца Меснер на НангаПарбат, когато алпинист се връща в базовия лагер със значително закъснение, защото може да е тръгнал по друг път. Не трябва да изключваме тази опция».