Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бисер Лазов
Бисер Лазов

Имало и надписи по блока, в който живеят близките му в Кюстендил

Заплахи с думите “Лазов, умри!” върху табели по магистрала “Струма” по пътя за Кюстендил са били отправени по адрес на Бисер Лазов, един от основните свидетели по делото за източването на КТБ срещу банкера Цветан Василев. Надписи с послание за убийство на Лазов имало и по блока, в който живее семейството му в Кюстендил, научи “24 часа”. Заканите датират отпреди 2 г.

Освен това по делото КТБ има и данни, че по заповед на Василев са били дадени 210 хил. лв. на един от адвокатите на банкера Лазар Карадалиев за “профилактирането” на Лазов.

За смъртните заплахи върху табелите тече проверка в Софийската градска прокуратура, обясниха запознати. За “профилактирането” на Лазов дори е образувано дело за търговия с влияние, което се води в Специализираната прокуратура. Засега не е ясно има ли обвинени.

Цветан Василев се укрива в Сърбия заедно с жена си Антоанета и дъщеря им Радосвета. СНИМКА: VASSILEV.BG
Цветан Василев се укрива в Сърбия заедно с жена си Антоанета и дъщеря им Радосвета. СНИМКА: VASSILEV.BG

Цветан Василев е подсъдим, че е ръководил престъпна група от 14 души за присвоявания от КТБ. Според спецпрокуратурата той е отговорен за изнасянето на 206 млн. лв. от главната каса на КТБ и за източването на над 2,5 млрд. лв. С него на съд са и други 17 души - бившите подуправители на БНБ Цветан Гунев и Румен Симеонов и служители от КТБ. Преди седмица апелативният спецсъд също отказа да върне делото на прокуратурата заради процесуални нарушения, както искаше защитата.

Василев е в Белград от 2014 г. и делото срещу него ще се гледа задочно. Лазов, който е бил един от най-приближените до банкера и сочен за негов неформален финансист, е един от първите свидетели, които съдът ще разпита.

Лазов и Василев се запознали през 1994 г. Тогава Лазов работил в ЦКБ, а Василев бил един от клиентите на банката, става ясно от обвинителния акт по делото КТБ.

През 1995 г. самият Василев също започнал в ЦКБ като началник-управление “Валутни операции и ликвидност”. Заедно с това продължил да ръководи и финансовата си къща “Фина – С”, въпреки че тя имала изпълнителен директор. Той бил обаче само по документи, установява прокуратурата по разследването за КТБ.

Лазов играел ролята и на подставено лице. Той бил собственик и управител на първите създадени и кредитирани от КТБ дружества. Парите от тези кредити се използвали за сделки на Василев, твърди обвинението.

През годините Лазов е водил разговори от името на Василев във връзка с кредити на кухи фирми. “Ще създадем фирма на твое име или която ти ще представляваш, а Василев ще осигури от банката финансиране на тази компания, ще поеме и всички нейни разходи... И ангажиментите за това къде отиват парите са на Василев”, убеждавал подставени лица Лазов.

Разлъката между Василев и Лазов става след 20 юни 2014 г., когато БНБ поставя КТБ под специален надзор. На 23 юни двамата се срещнали в покрайнините на Виена. Тогава Лазов обявил, че ако Василев не се върне в София, за да поеме отговорност за случилото се с КТБ, повече да не разчита на него.