Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пламен Христов СНИМКА: "Воля"
Пламен Христов СНИМКА: "Воля"

Трябва ни единна европейска армия, а не НАТО. Това заяви депутатът от “Воля” Пламен Христов пред журналисти в парламента от името на партията. Причината е сутрешното изказване на лидера на “Воля” Веселин Марешки, че трябва да се направи референдум за излизане от НАТО.

“Господин Марешки е на среща на много високо ниво с лидерите на патриотичните партии на Европейския съюз. Основният акцент на тази среща е нуждата от коренни реформи в ЕС и в идеите, които са залегнали от самото начало. Г-н Марешки доразвива тази идея, като посочва защо ние не подложим на едно по-широко обсъждане и евентуално да ревизираме членството в НАТО, от което вече изминаха 14 г. Готова ли е България да продължи да плаща тази цена и може ли да си позволи този лукс? Във “Воля” няма как да не подкрепяме един такъв широк дебат в обществото. Дали той ще е с референдум или с едно широко обсъждане не е от такова голямо значение. Важно за нас е да се вземе решение каква линия да се следва от тук нататък”, мотивира предложението Христов.

“Ние сами не можем да си гарантираме националната сигурност, дори и като членове на НАТО. Както всички знаем нашата бойна техника в момента не отговаря на изискванията на НАТО, а ние самите нямаме пари да я приведем в съответните норми. Най-малко самолетите ни не могат да комуникират с такива на НАТО-вските сили. Не съм сигурен, че ще получим адекватна защита, ако ни се наложи”, каза още той.

“Тезата ни е, че по-скоро трябва да се концентрираме върху единна европейка армия, на която да разчитаме да ни защитава, а не точно НАТО. Самият Доналд Тръмп и САЩ в последните си тези остро критикуват НАТО като идеи и принципи. И самите те нееднократно изказаха тезата, че НАТО няма бъдеще като организацията, която е в сегашния ѝ вид”, заключи Христов.