Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

30 милиона души е възможно да загинат, ако избухне пандемия, предупреди самият Бил Гейтс на тазгодишната среща на Американската медицинска асоциация в Масачузетс.

Той обърна внимание, че става дума за заплаха не от терористична атака, а от грип. Гейтс подчерта, че е жизненонеобходимо да се разработи универсална ваксина срещу болестта, и обяви, че лично ще дари 12 милиона долара за каузата.

Основателят на “Майкрософт” съобщи, че участва в създаването на изследователски фонд, чиято основна цел ще е да ускори развитието на универсална ваксина срещу грип. Според милиардера вирусите се развиват толкова бързо, че ако не се действа навреме, е възможно да се стигне до жестока пандемия. Благодарение на компютърна симулация е изчислено, че при такава може да загинат дори над 30 милиона души.

Всъщност няколко различни екипа в света работят върху разработването на ваксина, която да предпазва от всички грипни щамове. Тъй като грипните вируси мутират бързо, сезонните ваксини трябва да се променят непрекъснато, за да са ефективни. От години специалисти работят върху откриването на агент, който формира имунитет за години напред.

Засега са постигнати успешни резултати, но единствено с лабораторни животни. Целта на създадения изследователски фонд от Бил Гейтс ще бъде да се ускори работата на учените, за да може експерименталната ваксина да се прилага и при хора.

Тайната на този тип ваксина е, че тя ще бъде много ефективна, защото ще действа върху стабилната част на грипния вирус, която не се променя с всеки нов щам.

Учените са съсредоточили опитите си върху това да действат върху хемаглутинина – активен протеин, позволяващ на грипния вирус да се фиксира върху клетките в организма. Молекулата на хемаглутинина наподобява удължена основа с “глава”. Специалистите са установили, че “главата” винаги се променя от щам на щам, затова е трудно чрез влияние върху нея да се постигне дълготраен резултат.

За сметка на това “основата” на протеина е много по-непроменлива. Американски екип е успял да съедини тази основа със специални наночастици и така да получи ефективен агент, който да се инжектира на лабораторни животни.

Имунизацията е дала положителни резултати при мишки, порове и маймуни. Опитите са доказали, че след употребата на експерименталната ваксина много по-малко животни се разболяват и се предотвратяват усложнения.

Ако резултатите са също толкова добри и при хора, в бъдеще няма да е нужно ваксиниране всяка година и няма да се налага промяна на препаратите при появата на нов щам. Освен това ще се избегне и рискът, който съществува днес - да се постави ваксина срещу определен щам в началото на сезона, а след това вирусът да мутира и организмът да няма ефективна защита.

Учените са категорични, че такъв тип универсална грипна ваксина ще ограничи възможността от пандемии и ще създаде обществен имунитет срещу птичи или свински грип.

В повечето страни противогрипната ваксина е единствено препоръчителна и не е част от задължителния имунизационен календар. Трудно е тя да бъде наложена на пациентите и да бъде следено дали всички я поставят, тъй като се прави всяка година. Но специалисти са категорични, че ако се създаде една универсална ваксина срещу грип, ще е възможно дори тя да бъде част от задължителния имунизационен календар.

Противници на ваксините, разбира се, протестират срещу подобно предложение. Те напомнят, че съвременните агенти против грип имат немалко странични ефекти. Официално в листовките на препаратите са отбелязани главоболие, мускулни болки, температура, подуване, синини. Също така уртикария, проблеми с бъбреците, невралгия, конвулсии от висока температура, дори парализа на части от тялото, както и алергичен шок - подуване на лицето, устните, езика, гърлото.

В огромен процент от проявите на нежелани реакции обаче става дума не за некачествен препарат, а за неправилно поставяне на ваксината.

Няколко са основните правила, които е добре да се спазват при поставянето както на противогрипна, така и на друг тип ваксина. Преди всичко препаратът да се съхранява единствено в хладилник и да се пренася в хладилна чанта. Да не се инжектира непосредствено след изваждането от студено, за да не се получи алергичен шок. От основно значение е и пациентът, на когото се поставя, да е напълно здрав.

Специалисти подчертават, че дори наличие на лека хрема или зачервено гърло в комбинация с ваксина може да провокира тежки реакции.

Затова е важно преди имунизация да се извърши обстоен преглед. От значение е дори дали пациентът не е в контакт с друг болен. Много внимателни трябва да са и хората с различни алергии. При тях имунизациите се правят единствено след консултация с алерголог.

Още четете:

Битката с канцерогенните Е-та и двойните стандарти при храните. Защо Европейската комисия за безопасност не реагира

Д-р Атанас Михайлов: Недоумявам защо майки дават на децата си изкуствени сокове с оцветители и бензоати