Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В края на форума бе приета декларация, в която е записано, че трябва да се вземат спешни мерки срещу двойния стандарт.
В края на форума бе приета декларация, в която е записано, че трябва да се вземат спешни мерки срещу двойния стандарт.

Вдигат санкции за храни с по-лошо качество, ще са едни и същи за всички

Тестове на храните в целия Европейски съюз ще бъдат извършени, за да се докаже на колко скорости е Европа и къде се прилага двоен стандарт. Това заяви еврокомисарят по правосъдие, права на потребителите и равенство Вера Йоурова. В София тя участва във форума на високо равнище “Двойният стандарт при храните в ЕС - да сложим проблема на масата”.

“В момента се разработва протокол за извършените досега изследвания. Събраните доказателства ще бъдат предложени на всички държави членки, за да оценим мащабите на проблема”, каза Йоурова.

Тепърва предстои да се извършат специални европейски тестове за храните, с които да се категоризират всички проблеми на двойния стандарт.

Йоурова призова всички страни да се включат в тях.

Резултатите от

тестовете ще

бъдат

представени в

края на годината

На следващ етап анализите ще обхванат и други продукти като перилните препарати, за които също има съмнения за прилагане на двоен стандарт.

Тук сме, за да подкрепим каузата ви, и сме категорично против двойния стандарт, заяви Йоурова. Промени в закона за потребителите трябва да има, посочи тя, а в ЕК са предложени решения за проблема и те ще бъдат приоритет. Тя обяви, че производителите на три марки продукти вече въвеждат подобрения в рецептите си. Определени търговски вериги прилагат контрол при зареждане на стоки в складовете си.

Вера Йоурова подкрепи предложение на Мая Манолова да има европейски орган за контрол. (Какво предлага омбудсманът - виж на 9-а стр.) Йоурова допълни, че ще има промяна и на санкциите. Това се налага след анализи на нивата на глобите на нелоялни търговски практики и некоректно поведение на търговци.

“В случай на широкомащабни нарушения трябва да хармонизираме санкциите”, каза еврокомисарят. Според нея нямало логика, ако в пет държави глобите са високи, а в две например ниски. Това щяло да доведе до поведение, при което търговецът ще подбира какви практики да прилага.

“Благодаря на комисаря Вера Йоурова за всички нейни участия на заседанията на Съвета на министрите на земеделието в ЕС по темата за двойния стандарт при храните, които се проведоха през миналата и тази година и за предложените изменения в 3 директиви”, заяви земеделският министър Румен Порожанов. Той призова промените в законодателството да бъдат разгледани бързо и да не се чака краят на мандата на Европейския парламент през пролетта на 2019 г.

“Успоредно с пакета от 3 директиви можем да прегледаме и националните изисквания към храните, вече съм възложил такъв анализ в министерството”, каза Порожанов.

Ползвайки европейския опит на други страни членки,

ще се въведат

по-строги

изисквания

за качество

Вече са предприети мерки - преди дни бе публикувана промяна в наредба за хигиената при храните. С нея ще се забрани в мандрите, които произвеждат млечни продукти, да влизат растителни мазнини, заяви земеделският министър.

Според здравния министър Кирил Ананиев подобно качество на храните е неприемливо. Той заяви, че приоритет на страната ни е здравословното хранене при децата.

“Няма да спрем само до храни, ще обхванем всякакъв вид стоки. Започнахме с храните и темата се разшири до перилни препарати и козметика. За съжаление, се доказа, че има двоен стандарт, има и разлика в цените”, коментира министърът за европредседателството Лиляна Павлова.

С 42% по-скъпи били продуктите в България в сравнение с други членки на ЕС при една и съща стока.

Това е категорична дискриминация, това е обидно, каза Павлова.

Министърът на икономиката Емил Караниколов изрази удовлетворение от законодателния проект, обявен на 11 април, с който се търси решение на двойния стандарт.

Заблуждаващите търговски практики са забранени от европейското и националното законодателство, припомни Караниколов. За нас е привилегия да стартираме преговорния процес по двете предложения, включени в законодателния пакет, добави той.

“Имаме проект, който се надявам да бъде одобрен от Европейската комисия и още през следващия месец България да е една от първите държави, които ще се възползват от отпуснатите средства от европейските фондове за продължаване на тестванията на продукти, надявам се - не само хранителни, с цел установяване на обективната истина”, посочи шефът на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Според него производителите, които смятат да продават едни и същи продукти, но с различно качество,

трябва да ги

регистрират

под различна

търговска марка

Маргаритов допълни, че предстои още много работа в рамките на ЕС за въвеждането на новите правила. Още утре - 2 май, в представителството на ЕК у нас ще се състои първият от серия диалози с потребителите в страните членки.

“Новите цифрови технологии имат потенциала да помогнат на бизнеса и земеделието да работят по-прецизно, ефективно и устойчиво”, каза еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел.

Според нея обещаващ проект е “Интернет за храните и стопанствата 2020”. По него са предвидени 30 милиона евро финансиране.

С този проект целим да направим прецизното земеделие реалност, каза тя.

Интегрирането на т.нар. интернет на нещата щяло да позволи по-добра проследимост на храните. Според еврокомисаря това ще доведе до тяхната по-голяма безопасност, по-лесно и по-бързо определяне на продуктите, които не съответстват на стандартите.

“Чрез технологиите по-лесно могат да се проследят тези продукти и техните съставки от производителите до предлагането им на пазара”, заяви Габриел.

Тя отбеляза още, че по новата работна програма “Хоризонт 2020” за периода 2018 - 2020 г. Европейската комисия инвестира над 160 милиона евро в цифровата трансформация на земеделието. Българският еврокомисар изрази надежда, че ще има проекти и от нашата страна и други държави от Югоизточна Европа, включително за борба с двойните стандарти.

Габриел коментира още, че гарантирането на справедлив и равен достъп до качествени храни не е проблем само за отделни държави членки. Това бил много важен показател за успеха на европейския икономически и социален модел.

В края на форума участниците излязоха със заключителен документ, в който настояват за бързи действия и силна подкрепа от ЕС.

“Настояваме съвместният изследователски център на комисията да усъвършенства своя подход за хармонизирано сравнително провеждане на тестове и да ги координира в целия ЕС”, се посочва в декларацията.

Четете още:

Борисов: Кой умник каза, че бебето обича палмово масло?

Клаус от Берлин и Иван от София ще ядат еднаква шунка