Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мая Манолова
Мая Манолова

От "24 часа"

ОЛАФ при храните да следи за измами, казва националният оомбудсман на България

Омбудсманът Мая Манолова е организатор на днешната международна конференция “Двойният стандарт при храните – да сложим проблема на масата”, която се провежда под патронажа на премиера Бойко Борисов в партньорство с министерствата на земеделието, храните и горите, на икономиката и на здравеопазването. Форумът е от календара на Българското председателство на Съвета на Европа с участието на двама еврокомисари – Вера Юрова и Мария Габриел, и над 200 делегати от държавите - членки на ЕС, сред които министри и зам.-министри на земеделието, експерти в областта на икономиката, на здравеопазването, председатели на комисии за контрол по безопасност на храните и защита на потребителите, производители и представители на най-големите търговски вериги.

- Г-жо Манолова, докъде стигна борбата ви като омбудсман срещу двойния стандарт при храните в ЕС, така че хората от Централна и Източна Европа да слагат на масата същото качество продукти, каквито и гражданите от Западна Европа?

- Битката срещу двойните стандарти при храните е кауза на институцията на омбудсмана от близо година и половина. Предприехме поредица от действия срещу тази обидна за българските граждани практика, така че тя да бъде прекратена. За всички е ясен проблемът, защото се сблъскваме с него от десетилетия – храни от една и съща марка, на един и същи бранд на българския пазар се предлагат с различни, по-нискокачествени съставки, като в същото време цените са като тези в Западна Европа, а дори и по-високи. Както и вие отбелязахте, това е проблем, който засяга страните от Централна и Източна Европа, т.е. население от над 100 млн. души. Затова и форумът, който днес организирам в рамките на председателството под патронажа на премиера Бойко Борисов и в партньорство с министерствата на земеделието, на икономиката и на здравеопазването, е “Двойният стандарт при храните, да сложим проблема на масата”.

Предизвикателството пред мен беше да създам една национална коалиция, така че проблемът да бъде признат от българските институции и да се обединим за общи действия. Хвърлих немалко усилия в това да ги убедя, че трябва

заедно да

защитим

достойнството

на българските

граждани,

защото те не са втора категория хора. Не без значение бе изследването, което заедно с български майки, живеещи в западноевропейски столици, в Берлин и във Виена, направихме с детски храни и напитки – пюрета, десерти, сокчета, които се продават и у нас. Сравнихме цените и състава по етикет и констатирахме безспорни различия – по-малко мляко и какао - 3-5 %, повече нишесте вместо моркови в пюрето, вместо 100% натурален сок – сок - плодов концентрат и пулп, и като капак на всичко на доста по-висока цена. Знаете каква сила са майките, тяхната подкрепа бе особено вдъхновяваща за нас. И на този фон основният аргумент на производителите – че различният състав е съобразен с националния вкус, е повече от смехотворен. Защото как точно се преценява вкусът на петмесечно бебе?!

- Кога България признава проблема? Защото активни по темата бяха страните от Вишеградската четворка?

- Факт е, че имаше известно колебание по темата и проблема, защото - нека си го кажем направо -

става дума

за огромни

икономически

интереси на

мултинаци-

оналните

компании,

които реализират големи печалби, когато продават стоки с по-евтини съставки, при това на по-високи цени. Всъщност тези огромни корпорации обикновено са от западноевропейски страни, имат своите лостове за влияние, ползват се с тяхната подкрепа и предполагам, трябваше да бъдем внимателни, за да не се разсърдят чуждите инвеститори и партньори.

Затова и имаше дълги периоди на затишие да се признае ли темата, да не се ли признае. На форум в Братислава миналата година с участието на премиерите от Вишеградската четворка министър-председателят на Унгария Виктор

Орбан говореше

за “хранителен

апартейт”

Аз бях там по лична покана на организаторите и, разбира се, направих своето изказване, в което защитих името на България, но звучах доста самотно, като заявих, че този проблем може да бъде решен единствено и само чрез промяна в европейското законодателство. С ясни текстове в европейската директива, че се забраняват различни варианти на продукти от една и съща марка. Тогава това изглеждаше доста смело, включително и еврокомисарят Юрова заяви, че това трудно ще се случи. Затова е добре, че в крайна сметка както европейските, така и българските институции еволюираха и избраха да бъдат на страната на гражданите. И вече темата има много говорители. Аз нямам нищо против да споделим успеха от завоюваната кауза с министерства, агенции, евродепутати. И днешният форум, който организира омбудсманът, под патронажа на премиера Бойко Борисов и с участието на еврокомисаря за потребителите Вера Юрова, на наши и чужди министри на земеделието, на икономиката, на здравеопазването, на председатели на комисии за контрол при храните и на защита на потребителите, на представители на големите търговски марки и вериги, на хранителния бранш, е най-голямото доказателство, че

първо,

проблемът е

признат, и второ

– че има воля

да бъде решен

Защото е болезнен и обиден и на практика представлява дискриминация, защото не сме второ качество европейски граждани, нито второ качество потребители.

- Какви ще са реалните резултати от днешния форум, ще сложи ли българинът, да кажем, същата шунка и масло на масата си, каквито немецът например?

- Ами това в крайна сметка е целта. Моето очакване е да прозвучи изключително важното послание, а именно, че идва краят на двойните стандарти при храните. При това посланието ще бъде отправено не само към българските граждани, но и към европейските граждани за това, че каузата срещу двойните стандарти ще бъде успешна. Това

ще е голям

успех за

България и

доказателство,

че страната ни

може да

формира важни

за гражданите

европейски

политики

Че може да бъде лидер, че може да е в челото на защитата на правата на европейските граждани. Защото и в този момент дори Иван Петров от София купува в магазина шоколад на детето си – но шоколад с по-малко мляко, с по-малко какао и на по-висока цена от същата марка шоколад, която е купил за своето Клаус Мюлер от Берлин. Или плодов портокалов натурален сок, който в българския си вариант съдържа плод само в името си – за разлика от същия във Виена, който наистина е 100% портокал. Абсурдно е да убеждаваме повече концерните и европейската администрация, че когато Клаус отиде на гости у Иван, ще ядат една и съща шунка например. Когато Иван отиде на гости на Клаус - също. Но когато единият е в Берлин, а другият в София – не.

- Как всъщност ще се случи регулацията и кой ще контролира дали има двоен стандарт обаче?

- Силно подкрепям г-жа Юрова и търговския механизъм за потребителите, който тя от името на комисията огласи на 11 април. И в който механизъм една от четирите мерки се отнася именно за двойните стандарти при храните. Радвам се, че бе заявена идеята за промяна на европейското законодателство, директивата за нелоялните практики, каквато беше и моята позиция от самото начало. Защото за мен е ясно, че без законодателни промени проблемът няма да бъде решен. Но е важно какви ще бъдат тези законодателни промени, дали ще допускат отклонения и кой ще преценява дали отклоненията са съществени.

Кой ще каже

дали 3%

по-малко мляко

е съществено

отклонение,

първо.

И второ – как националните органи ще правят тази преценка. Дали ще имат достатъчно смелост да застанат срещу могъщите транснационални компании. Затова аз продължавам да настоявам за централизиран контрол на европейско ниво. Нужен е ОЛАФ за двойните стандарти при храните. Ще повторя - ОЛАФ за двойните стандарти - силен европейски орган, който да преследва и налага железни санкции за измами с храни, а не просто център за повишаване на знанията за качеството на храните, който, между другото, ще следи и за измами с храни, какъвто бе открит наскоро. За да не се окаже накрая, че дори и със законодателните промени двойните стандарти остават.