Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Уникална за страната ни кражба на 23 компютърни конфигурации за производство на криптовалута бе разкрита от полицията в Троян, съобщи старши комисар Милен Маринов - директор на ОД МВР-Ловеч. Действията на униформените служители били ръководени от Районната прокуратура в планинския град.

51-годишен мъж от гр. Мартен и 35-годишен жител на Русе са били задържани за кражбата, извършена на 23 февруари в с. Черни Осъм. Там в частен имот се помещавала ферма за производство на биткойни, която е собственост на българин, живеещ във Великобритания. Работния процес той ръководел оттам чрез интернет връзка. След като онлайн връзката със сърварите била прекъсната нашенецът подал сигнал за посегателството в полицията.

Два месеца продължили процесуално-следствените действия, а на 25 април троянските криминалисти установили, че откраднатата техника се намира в русенско. Изготвен бил план за съвместни действия на областните дирекции в Русе и Ловеч, който бил утвърден от главния секретар на МВР Младен Маринов. Извършени били незабавни претърсвания на няколко адреса в Русе и околните населени места.

Открити били всичките 23 компютъра и то в режим на работа. "Крадците намерили специалисти да "вържат" устройствата, за да започнат производство на биткойни", допълни ст. комисар Маринов.

Да се изгради такава ферма е много сложно, обясни той. В нея трябва да бъдат направени системи за охлаждане, да има постоянна свързаност с мрежа. Устройствата за различна криптовалута пък са компютри със свръхмощни видеокарти. Те са много скъпи - между 2 000 и 3 500 щатски долара е стойността на един компютър.

Задържаните са привлечени като обвиняеми, криминално проявени са, каза ст. комисар Маринов. 51-годишният мъж е под домашен арест, а 35-годишният русенец е с постоянна мярка "задържане под стража".

ЗАБЕЛЕЖКА: Изпращам снимка на МВР в системата:

Така изглежда устройството за производство на биткойни, което крадците изградили в Русе