Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цвета Таскова крие лицето си от обективите в съда.
Цвета Таскова крие лицето си от обективите в съда.

29-годишната Цвета Таскова, която бе обвинена, че по непредпазливост е причинила смъртта на 6-има при катастрофа с автобус край Вакарел, излиза на свобода срещу 5000 лв. Решението е на апелативните съдии в София Весислава Иванова, Стефан Илиев и Калинка Георгиева. На 13 април след сблъсък между реното на Таскова и автобус на “Юнион Ивкони” освен 6 жертви имаше и 26 ранени. Според прокуратурата при изпреварване колата на Таскова криволичила и блъснала предната лява гума на автобуса, който излязъл от магистралата и се обърнал в канавка.

“Таскова е нормално човешко същество. Всеки един шофьор по света е с единия крак в затвора”, защити я адвокатът ѝ Николай Кокинов, който е бивш шеф на Софийската градска прокуратура. Според съдиите има улики срещу Таскова, но престъплението не е умишлено, а е извършено по непредпазливост. Едно от доказателствата е разпит на спътника на Таскова. Той не е чул шум в реното, както твърди шофьорката. Преди удара Таскова карала, криволичейки, но не е ясно защо. Съдът отбеляза, че по делото няма данни шофьорката да е била агресивна на пътя. “Обвиняемата е без криминални прояви. От 11 сведения става ясно, че е порядъчен гражданин, който спазва законите”, посочи съдия Иванова и подчерта, че случилото се край Вакарел “е инцидентна проява”.

“Съжалявам за случилото се”, проплака Таскова. На влизане в залата тя трепереше, а вътре говореше насечено, сякаш не ѝ стига въздух. Таскова има само административно наказание за шофиране след употреба с 1,1 промила на алкохол, за което ѝ взели книжката преди 2 г. Според съда е минимален рискът тя да извърши друго престъпление на свобода. Няма опасност да се укрие, а прокуратурата може да ѝ наложи забрана да напуска страната.

За причиняване на смърт по непредпазливост обвиняем може да стои в ареста най-много 2 месеца, а разследването вероятно ще надхвърли този срок, посочи съдът. Не е готова автотехническата експертиза, която ще покаже как точно е станала катастрофата. Има само експертно заключение, че реното е изправно. За да определи гаранция от 5000 лв., съдът взел предвид, че Таскова работи като барманка в Пампорово и живее с родителите си.

Мярката за неотклонение не е наказание. Тя се налага на обвинения, за да не пречи на разследването до влизането на делото в съда.