Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Висшият съдебен съвет (ВСС) върна на работа съдията от районния съд в Русе Николай Стефанов, който бе окончателно оправдан по обвинение за подкуп. Тепърва съдебните кадровици ще изплатят на магистрата и разликата във възнаграждението от отстраняването му на 5 март 2015 г. досега.

Стефанов бе задържан при зрелищна акция на ДАНС в центъра на Русе през 2015 г. На първа инстанция той получи 3-годишна условна присъда, тъй като пробвал да вземе рушвет от 500 лв. Според прокуратурата Стефанов е поискал подкуп от 1000 лв. чрез изнудване, за да одобри споразумение между адвокат Свилен Стефанов и прокурор Христо Матев. С него клиентът на Стефанов - 17-годишният Мартин Маринов - се признава за виновен за грабеж на 32 лв. и получава условна присъда.

Осъдителната присъда обаче падна на втора и трета инстанция. Магистратите установиха, че белязани 500 лв. у съдията по време на ареста му няма. Освен това съдът не е убеден и дали наистина адвокат Свилен Стефанов ги е носил в себе си. Най-общо заключението и на Софийския апелативен, и на Върховния касационен съд е, че доказателствата по делото опровергават показанията на основния свидетел Свилен Стефанов. Той казва, че съдията постоянно го търсел за парите, след като одобрил споразумението, което съдът не приема.