Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Страстен скиор и добър алпинист, Карл-Ериван Хауб тренирал на височина от 3800 м за състезанието “Леден патрул”.

Само месец преди да изчезне безследно в Алпите, един от най-богатите германски милиардери Карл-Ериван Хауб загубил баща си. Възрастният мъж починал на 6 март в САЩ, а синът му се изгуби на 7 април.

След седемдневно издирване в екстремални климатични условия в зоната на ледниковия сняг край швейцарско-италианската граница семейството му обяви, че е направено всичко възможно и вече няма надежда да бъде открит. От 2000 г. той бе управляващ директор и съсобственик на "Тенгелман груп".

Съобщението за прекратяване на операцията бе разпространено от бизнес група "Тангелман", една от най-големите семейни компании в Германия, създадена през 1867 г. В състава й влизат мрежата от строителни магазини "Оби", сайтът за интернет търговия Plus.de и дискаунт веригите "Кик" и "Нетто". Състоянието на фамилията се оценява на $6,4 млрд. според "Форбс", а оборът - около 30 млрд. евро годишно.

Страстен скиор, алпинист и авантюрист, Карл-Ериван Хауб е активен участник в маратона в Тромсьо – на север от Арктическия кръг. През април той е на почивка в швейцарския ски курорт Цермат със семейството си. В 8,30 ч. на 7 април той тръгва в ски екипировка към станцията на връх Малък Матерхорн на 3820 м.

Планирал да тренира, за да се подготви за участие в състезанията за опитни скиори "Леден патрул" (Patrouille des Glaciers), организирани от швейцарската армия.

Тръгва по маршрута на традиционния ски турнир, в който е участвал години наред като скиор – Цермат – долината Аоста - Вербие. Хауб иска да се справи бързо с най-дългото състезателно разстояние - около 100 километра на височина 4000 метра. Състезанието е планирано за 17 април.

В деня на изчезването на бизнесмена организаторите отправят предупреждение за "разумно поведение" с оглед на неблагоприятните климатични условия и скоростта на вятъра - 100 км в час.

За последно Хауб е видян сам на станцията на връх Малък Матерхорн Семейството му се обръща към полицията, след като той не се появил на уговорена в хотела на Цермат среща за 16 часа. Никой от многото скиори, които са били в този район, не са го виждали.

Мобилният му телефон остава без сигнал същата вечер. Членовете на семейството му отделят голяма финансова сума и възнаграждение за издирването му, защото вярват, че е жив. Брат му Кристиан-Ериван Хауб, съуправляващ в компанията, публикува обръщение към колегите си в "Ханделсблат". В него пише, че брат му е много опитен скиор и алпинист и че "семейството се надява в най-близко време да бъде открит." Кристиан-Ериван Хауб допълнва, че дейността на компанията, която държи акциите във веригите "Оби" и Kik, работи "спокойно и организирано".

Издирвателната операция се води в Швейцария и Италия, пише www.swissinfo.ch. "Семейството предостави на издирвателните групи неограничени средства. Но в това време те са безполезни" – казва журналистът Адриано Фавре, шеф на планинската спасителна служба в долината Аоста.

На 11 април той казва, че милиардерът е бил търсен с хеликоптери и от шест опитни планински гидове, но те не са могли да продължат заради лошото време.

"От италианска страна времето е много лошо, вали сняг, опасността от лавини е голяма. Затова се наложи временно да прекратим търсенето, докато времето се оправи". Адриано Фавре твърди, че Карл-Ериван Хауб е карал ски и тъй като на височина около 3800 м, където е изчезнал, има ледници, е възможно да е попаднал в цепнатината на някой от тях.

Германското издание "Мениджър магазин" описва Карл-Ериван Хуб като "предприемач, семеен мъж, авантюрист". Роден през 1960 г. в САЩ като най-големия от тримата братя в германската търговска династия "Тенгелман", Карл-Ериван научава още от дете какво означава да бъдеш отговорен за семейния бизнес - "Трудна работа е да не губиш никога". Той трябва първо да докаже себе си, преди да влезе в компанията.

Хауб следва икономика и социални науки в Университета "Сейнт Гален" в Швейцария и по същото време е стажант в "Тенгелман", след което придобива опит в "Нестле" и консултантската компания "Маккинзи".

В началото на 90-те години, след промените, той влиза в бизнеса на "Тенгелман" и изгражда дейността й на Изток.

А когато оглавява холдинга през 2000 г., се справя с губещите направления в групата, продава веригата за хранителни стоки "Кайзерс Тенгелман" на най-големия й конкурент в Германия и преструктурира бизнеса.

След двойната смърт в семейството сега управлението на фамилния бизнес се поема от втория от тримата братя - Кристиян. Макар и съуправляващ директор на "Тенгелман груп", досега той беше извън светлината на прожекторите и се появяваше само на благоворителни събития, свързани с компанията. 53-годишният инвестиционен банкер живее със съпругата си Лилиан в Гринуич, Кънектикът, САЩ, откъдето ръководи повечето от семейните дялове в американски стартиращи компании, включени в компанията "Емил Кепитъл Партнърс". Кристиян-Ериван Хауб наследява управлението на холдинга, докато третият брат – Георг, продължава дейността си в портфолиото на недвижимите имоти.

Четете още:

Един от най-богатите хора в Европа изчезна в планината. Милиардерът Карл Хауб липсва от събота, но спасителите все още не губят надежда, че е жив!

Внезапно почина бащата на Яна, която бе удушена от Чеци в Борисовата градина

Александрина, която взриви “Стани богат”: Знам откъде изгрява слънцето. По география имам 6