Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Може да ви уволня, а може да ви направя и други неща!, казал Илко Семерджиев на шефката на агенцията по лекарства

“Може да ви уволня, а може да ви направя и други неща!” Заради тази реплика на бившия служебен вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев към директорката на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоименова той става първият подсъдим от служебния кабинет “Герджиков”.

Семерджиев ще се изправи пред Софийския градски съд днес по обвинение в заплаха, с която се заканил да уволни Стоименова, ако не назначи негов човек за свой заместник. Това

станало по

телефона,

Асена Стоименова е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) към министъра на здравеопазването от 14 юли 2014 г. Тя заема поста и към настоящия момент. През март м.г. пуска сигнал за заплаха в прокуратурата срещу тогавашния служебен вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев.
Асена Стоименова е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) към министъра на здравеопазването от 14 юли 2014 г. Тя заема поста и към настоящия момент. През март м.г. пуска сигнал за заплаха в прокуратурата срещу тогавашния служебен вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев.
който Стоименова включила на високоговорител. Заплашителните думи на Семерджиев били чути от главния секретар на ИАЛ Светлин Спиров, става ясно от обвинителния акт на зам. градския прокурор Михаела Райдовска.

На 17 февруари м.г. Семерджиев и Стоименова се срещнали за първи път на здравно събитие. Уговорили се да се видят в кабинета на министъра след 3 дни в 8,30 ч. Тогава коментирали кандидатурата на България за домакин на Европейската агенция по лекарствата и ангажименти на здравното министерство във връзка с предстоящото европредседателство наБългария.

“Искам да назначите д-р Боян Доганов (кой е той - виж долу) за зам.-директор на ИАЛ. Познавате ли го?”, изведнъж казал Семерджиев. Стоименова му отвърнала, че го познава “бегло”, и обещала, че ще се срещне с него след дни.

Според прокуратурата 15 минути след като Стоименова излязла от кабинета на Семерджиев, Доганов ѝ звъннал. Определили си среща на 27 февраури. Преди нея Стоименова

проверила името

на Доганов в

Търговския

регистър и в

търсачката

“Гугъл”

Оттам изскочило, че той е шеф на дружества, които работят в сферата на здравеопазването и ще е в конфликт на интереси, ако стане зам.-шеф на агенцията по лекарствата. Доганов има компании за регистрации на лекарства, клинични проучвания, превод на медицинска документация и др., става ясно от делото.

На срещата Стоименова разказала за съмненията си в конфликт на интереси на Доганов. Като черна точка му посочила и това, че е председател на Комисията по етика за многоцентрови изпитвания. Лекарят обаче възразил на съмненията на Стоименова за конфликт на интереси. Въпреки това тя му дала копия и бланки за назначаване на работа, за да има възможности да ги коментира с адвокат.

На 17 март м.г. около 16 ч сътрудничка на Доганов от фирмата “Медитрайл” подала документите му в деловодството на ИАЛ.

7 дни по-късно Семерджиев звъннал на Стоименова по телефона. Настоял да назначи Доганов за неин заместник. Тя отказала. Според обвинението това разгневило министъра и той на висок тон заплашил директорката. Думите на вицепремиера смутили Стоименова и тя пуснала сигнал в прокуратурата.

В началото на разследването от обвинението казваха, че свидетели на заплахите станали две служителки на ИАЛ. Според обвинителния акт обаче за свидетел е посочен само главният секретар Светлин Спиров. Делото в Софийския градски съд ще се решава от състав с председател Вера Чочкова.

Делото ще решава състав на Софийския градски съд с председател съдия Вера Чочкова.
Делото ще решава състав на Софийския градски съд с председател съдия Вера Чочкова.

Семерджиев не за първи път е клиент на прокуратурата. Той бе обвинен в престъпление по служба затова, че като директор на здравната каса в края на 1999 г. сключил неизгоден договор за информационно осигуряване с фирмата “Аремис Софт” за 7 млн. лв. Съдът обаче го оправда.

Кой е Боян Доганов, когото Семерджиев искал да издигне

БОЯН ДОГАНОВ
БОЯН ДОГАНОВ
Д-р Боян Доганов, чието назначение е основен спор по делото в Софийския градски съд, е завършил медицина в София. Има специалности по епидемиология и по инфекциозни болести. Преминал е специална квалификация по организация и провеждане на клинични изпитвания с медикаменти и управление на проекти в учебния център на “Глаксо” - Великобритания, “Краун ейджънтс” - Великобритания, в учебния център на “Сетим интернешънъл” - Франция, Международния правен институт - САЩ, и др.

Започва кариерата си като военен лекар и преминава през всички звена на службата до ниво подразделение.

Работи във ВМА като началник на противоепидемичното отделение. Бил е координатор на проекта “Университетско образование по обща медицина” – ФАР (1996-1998), и директор на проект в здравеопазването, финансиран от Световната банка. Главен секретар е на НЗОК в периода 1999-2000 г. и е един от създателите на институцията.

“Познавам го от 30 г. Това е човек, с когото съм работил много години”, казва за него Илко Семерджиев.

Той: Не съм заплашвал никого, не е в стила ми

“Не съм заплашвал никого, това не е и моят стил. Не се е случвало в живота ми някого да заплаша... А камо ли подчинен, когото мога да уволня, защото това е мое правомощие. Законът за администрацията ми го позволява”, коментира пред “24 часа” Илко Семерджиев обвиненията преди старта на делото в Софийския градски съд.

Неговата версия за случая с Асена Стоименова е следната: “Въпросната г-жа бяга пред вятъра и се е опитала да ме обвини, за да не назначи човек поради единственото си желание да управлява еднолично и безконтролно. В правилника на ИАЛ пише, че министърът утвърждава зам.-директора, това е т.нар. матрично управление с цел контрол”.

Бившият министър на здравеопазването търси обяснение за делото другаде. “За 1 месец съм върнал всички лекарства в аптеките, включвайки в контролните проверки освен ИАЛ и НАП и Агенция “Митници”. Ние свършихме работата на ИАЛ и на тази жена. Тогава, ако си спомняте, нямаше никакви лекарства по аптеките. Диабетици на животоспасяващо лечение ходеха до Гърция и Турция да си купуват инсулин”, каза Семерджиев.

И допълни: “И сега няма назначен зам.-директор. Правилникът на ИАЛ не позволява директорът да упълномощава друг да изпълнява функциите му освен зам.-директора. Тази жена е отсъствала средно по 80 до 100 дни от България и от работа и в това време всички административни актове, които са издавани, са нелегитимни, защото са подписвани от чиновник от по-ниско ниво на зам.-директор”.