Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: 24 часа (Архив)
Снимка: 24 часа (Архив)

На 8 май започват работите по ул. "Граф Игнатиев"

Големи тапи очакват софиянци и това лято. Столичната община е планирала да започне ремонти на 20 големи улици и булеварди. Отделно сериозни ремонти ще има и в кварталите.

"И тази година ни очаква тежък и интензивен строителен сезон с много обекти. Някои от тях ще се изпълняват и следващата година. Основните дейности ще се правят през юни, юли и август, но ще има обекти и с по-дълги срокове. Ще има сериозни затруднения в придвижването, затова предварително моля софиянци за разбиране и търпение", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Акцент при ремонтите това лято ще е реконструкцията на трамвайни линии - по ул. "Граф Игнатиев", ул. "Каменоделска", бул. "Цар Борис III" и част от бул. "България".

За първи път парите за ремонт и изграждане на квартални улици се изравняват с тези за обновяване на големите обекти. Това лято ще започне и изпълнението на 2-годишна програма за ремонт на тротоари, която е за 10 млн. лв. За контрола върху ремонтите в кварталите ще отговарят районните кметове и без техен подпис няма да се плаща на изпълнителите, подчерта Фандъкова.

Тя определи като най-тежък обект цялостната реконструкция на ул. "Граф Игнатиев". Той ще започне на 8 май и ще се прави на етапи.

На 1 юли ще стартира ремонта на релсовия път при кръстовището на булевардите "България" и "Гешов". Още в края на май там ще стартира обновяването на подлеза. Очаква се и приключване на процедурата за избор на изпълнител за ремонта на бул. "България". Ако няма обжалвания лятото ще се ремонтира трасето между булевардите "Гешов" и "Г. Делчев".

На 1 юли ще започне последният етап от разширението на бул. "Монтевидео" - между ул. "Боряна" и бул. "Н. Петков", а от 1 юни разширението на бул. "Т. Каблешков" при кръстовището с бул. "Цар Борис III". След 15 юни ще се работи по бул. "Хр. Колумб", след 15 май - по Източната тангента. В края на юли ще се преасфалтира част от бул. "В. Левски" - от Ректората до бул. "П. Евтимий". Сред обектите са още: улиците "Ф. Кутев", "Могилата", "Солунска", "Цар Симеон",бул. "П. Славейков", тунелите при НДК и "Люлин", кръговото кръстовище на булевардите "Кл. Охридски" и "А. Ляпчев", а за разширението на булевардите "Ломско шосе", "П. Дертлиев", "Т. Каблешков" и "Рожен" се чака да приключат отчуждителните процедури.

След избор на изпълнител вероятно това лято ще стартират и част от дейностите по обновяването на зоната в центъра около храма "Св. Ал. Невски"

Около 164 млн. лв. ще инвестира в тези обекти Столичната община. Това са средствата за ремонт на големите обекти, кварталните улици, реконструкцията на трамвайни трасета и обновяване на две големи зони в центъра.

Фандъкова предупреди, че за несвършена работа или при лошо качество общината няма да плаща на фирмите.