Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В понеделник протестираха по-малко от 1/3 от служителите на оперативен контрол в страната. Те отидоха до централата на НАП.
В понеделник протестираха по-малко от 1/3 от служителите на оперативен контрол в страната. Те отидоха до централата на НАП.

Няма съкращения на данъчни. Остават големи звена, за да има ротация на екипите

Националната агенция за приходите започна важна реформа, която по думите на финансовия министър Владислав Горанов ще намали изкушeнията и непозволеното сприятеляване на данъчните и ревизорите с тези, които проверяват.

“Планираме цялостен анализ и преглед на дейността на основните си функции - обслужване, събиране, контрол”, съобщиха официално от НАП.

От 1 май звено “Оперативни проверки” ще бъде закрито. Договорите на 250 човека, които работят в него, ще бъдат прекратени. Функциите на това звено, създадено през 2000 година, за

да проверява

на място

търговски обекти

и офиси дали се спазва данъчното законодателство, ще бъдат поети от други отдели.

Решението на ръководството предизвика недоволство на служители (какви са техните искания - виж долу).

“Функцията на оперативните проверки се закрива като структура и част от дейността ѝ ще премине във “Фискален контрол”. Всеки служител ще може да кандидатства с конкурс, ако отговаря на условията на приходната администрация.

Съкращения

в щата на НАП

няма да има

Това обясни Горанов по повод закриването на звено “Оперативни проверки”.

“Не виждам драматизъм, това е едно управленско решение на ръководството на НАП, което подкрепям. Голяма част от служителите, които работят основателно се притесняват за своето бъдеще, защото не са постъпили в НАП чрез конкурси, които се провеждат в момента. От друга страна обаче, конкурсът е шанс за всеки да покажат нивото си. Числеността във “Фискален контрол” ще

бъде увеличена,

за да се поемат

изцяло

оперативните

проверки

Стратегията за преструктуриране не е измислена на 4 април. (Тогава бяха арестувани 11 данъчни инспектори от столичния оперативен контрол, обвинени в рекет над проверявани бизнесмени- бел.ред.)

“Този дебат с колегите от НАП се води повече от година, примери като този от 4 април не са новини. Тези действия на агенцията

целят единствено

да защитят

малкия и

средния бизнес,

говорим за около 3% от служителите на НАП и това не трябва да се драматизира”, заяви финансовият министър.

Няколко са били решаващите причини за вземането на това решение, научи “24 часа” от високопоставени източници в приходната агенция. Те са били изтъкнати и на лична среща в понеделник между ръководството на НАП, с шефове на териториалните звена.

Първата от тях е физическият контакт с проверяваните. “Характерът на работата на тези звена е такъв, че при тях има пряк контакт между проверяваните и инспекторите. Звената “Оперативен контрол” са единствените между всички останали в агенцията, при които това няма как да бъде избегнато. Всеки такъв контакт обаче

създава условия

за корупция,

за опрощаване

на наказания, много често безвъзмездно, а в някои случаи - заплатено, или дори за неумишлени пропуски при проверката, които няма как да бъдат установени и контролирани”, споделиха с “24 часа” участници в разговорите.

Втората причина за решението на екипа на Галя Димитрова е децентрализацията на тази структура по замисъл, което прави трудно въвеждането на общи правила, унифицирани критерии за оценка, както за самите проверки, така и за контрол над контролиращите. Освен това, особено в малките населени места, случаите на колаборация на данъчни с местния бизнес били на недопустимо близко ниво.

Идеята е да се намали корупционният риск с въвеждането на нов начин на извършване на оперативните проверки. И в момента НАП е администрацията, която предлага най-много електронни услуги, а 90% от дейностите за граждани и фирми са напълно електронизирани.

Третата причина за закриването на звеното е относителната му малобройност, което не давало достатъчно добри възможности за ротация на служителите, за сформиране на екипи в последния момент, които

да нямат

възможност да

се сработят по

непозволен начин

помежду си. Опитът в работата с останалите звена в НАП показал, че най-малко на брой са случаите на корупция и злоупотреби със служебно положение в онези звена, в които ротациите са чести, а екипите са различни при почти всяка от тях.

Ниска в сравнение с останалите звена се оказала и ефективността от работата на оперативните контрольори. Колегите им от “Фискален контрол” например, които следят движението на високорискови стоки, са показали 4-5 пъти по-висока продуктивност, която се мери обективно в броя и размера на разкритите нарушения и ефективно събраните приходи за бюджета.

Съкратените пишат на Борисов, не искат да изкупуват чужди грешки

“Ние, като редови служители, не сме ръководили работата на отдел “Оперативни проверки” и не сме имали нито възможност, нито отговорност за контрол на работата на колегите ни. Затова считаме, че е недопустимо да поемаме чужда вина и категорично отказваме да поемем отговорност за чужди действия и да бъдем изкупителните жертви, за да може висшето ръководство на НАП да запази постовете си.”

Това са написали в отворено писмо предупредените за съкращение служители. В понеделник те организираха шествие до централата на НАП с настояване за лична среща с изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова.

Писмото е изпратено и до премиера Бойко Борисов, и до финансовия министър Владислав Горанов.

“Отвореното писмо е в аргумент на промяната. Самият факт, че определени служители изваждат тези теми в отворено писмо, когато е заплашена тяхната служба, а не по време на изпълнението на служебните им задължения, говори, че има процеси, които не трябва да бъдат толерирани”, коментирафинансовият министър Горанов.

Служителите от оперативен контрол настояват да се запазят функциите на отдела и работните места в него, но под ново ръководство и нова организация на работа, при която навреме да се идентифицират случаи на корупция.